Ponedjeljak, 20. 3. 2017.

Akcija srednjoškolaca “Dan zdrave hrane”

U okviru projekta Moja kockica u mozaiku koji provodimo uz financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u petak 17. 3. srednjoškolci 2. HTT razreda Turističko ugostiteljske škole Anton Štifanić održali su svoju planiranu akciju “Dan zdrave hrane”.

Projektom smo željeli potaknuti srednjoškolce da se aktivnije uključe u život zajednice na onim temama koje su im važne i zanimljive, a učenici su do ove teme došli vođeni radionicom budućnosti. Isplanirali su što i kako treba učiniti da bi sugrađane potaknuli da jedu zdravije i kupuju lokalno proizvedenu hranu. Sa štandova postavljenim na Trgu slobode dijelili su zdravu harnu s istarskih OPG-a. Za vrijeme akcije publiku su mamili glazbeni nastupi troje srednjoškolaca, a učenici su organizirali i dolazak vrtićke djece, jer o zdravoj prehrani treba učiti od malena. Da djeci ne bi bilo dosadno, pripremili su za njih i nekoliko zabavnih igara. Osim toga, angažirali su i kolege koji uče za slastičare – zajedno s profesoricom slastičarstva učenici su na Trgu pekli zdrave palačinke od pirovog brašna s domaćim marmeladama – dobrovoljni prilog sakupljen palačinkama srednjoškolci su namijenili Klubu liječenih alkoholičara uz obrazloženje da je važno podržati osobe koje pokušavaju loše navike zamijeniti zdravim životnim izborima.

Bila je to završna aktivnost u okviru projekta u koji je bilo uključeno 10 volontera i volonterki, uključujući profesoricu Antoniju Mijatović i razrednicu 2. HTT razreda Tatjanu Gulić Pisarević, a posebno spominjemo poljoprivredne proizvođače koji su se uključili donirajući svoje proizvode: Farma za uzgoj goveda i proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda Orbanić. OPG-i Družetić, Farina, Kocijnančić i Maretić.

Na Trgu slobode bilo okupilo se dosta Porečana, ali i turista koji su željeli znati gdje se mogu nabaviti kvalitetni i zdravi proizvodi s lokalnih OPG-a. Uspjela akcija nadahnula je neke da kažu kako bi to ponovili, a druge da otvore mogućnost volonterskog angažmana u radu s djecom u DND-u – neočekivani rezultati napunili su baterije prisutnih.