Izvještaj o radu Društva za 2017. godinu

IZVJEŠTAJ
o radu Društva za razdoblje 1.1. – 31.12.2017.

Svoju osnovnu zadaću, organiziranje i provođenje aktivnosti i programa koji pridonose ostvarivanju i promociji dječjih prava iz Konvencije UN o pravima djeteta u skladu s prioritetnim područjima i strateškim ciljevima iz Strateškog plana Društva Naša djeca 2014. – 2018. Društvo je nastavilo izvršavati i u 2017. godini. Uz izazov pronalaženja i organiziranja za djecu atraktivnih a edukativnih sadržaja, najveći izazov je predstavljalo osiguravanje financijske stabilnosti Društva za narednu 2018. godinu. Naime, 2017. godina bila je posljednja od tri godine odobrene financijske podrške preko Institucionalne podrške koju odobrava Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Kako po uvjetima koje donosi zaklada, udruge kojima je odobrena trogodišnja podrška nemaju pravo natjecati se za novi ciklus podrške najmanje godinu dana, tako smo za 2018. godinu za funkcioniranje Društva trebali osigurati sredstva iz naših aktivnosti. Nasreću, velikim trudom i pažljivim gospodarenjem u tome smo i uspjeli. Tome je doprinjelo i to što je Grad Poreč-Parenzo podmirio dug od 30.000 kuna za komunalije u remontu. Od velikih izazova u 2017. valja istaknuti i 21. Smotru dječjeg stvaralaštva društava Naša djeca Hrvatske koju smo na veliku radost djece domaćina kao i svih naših gostiju uspješno organizirali.

Društvo je cijelu 2017. godinu imalo tri osobe zaposlene na neodređeno puno radno vrijeme, a preko mjere HZZ-a Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u Društvu je do 20. 4. 2017. bio zaposlen Luigi Jugovac.

Upravni odbor se u 2017. godini izjašnjavao šest puta, od čega su tri sjednice organizirane elektronički, a održane su dvije sjednice Skupštine.

Upravni odbor u 2017. godini činile su:

Sonja Kotur Lovreković, predsjednica
Divna Radola, dopredsjednica
Zlata Katana Martić
Vesna Milanović
Viviana Salvaro
Sanja Arnold
Katerina Bartoli

Sve članice Upravnog odbora, kao i svi članovi i članice Skupštine, poduprti volonterima i suradnicima doprinijeli su financijskom stabiliziranju Društva, ostvarivanju zadaća i ciljeva te doprinijeli vidljivosti i povećanju ugleda Društva u našoj zajednici.

CJELOGODIŠNJE RADIONICE

I tijekom 2017. godine DND je prema usvojenom Planu rada nastavio s organiziranjem „cjelogodišnjih“ radionica koje su nudile djeci kvalitetno provođenje slobodnog vremena i edukaciju o dječjim pravima. Program je sufinanciran sredstvima Grada Poreča–Parenzo s 40.000 kn, što je na žalost i za 2017. bilo smanjenje u odnosu na godinu ranije, jer je za program cjelogodišnjih radionica za 2016. odobreno 60.000 kn.

– plesna radionica Plesaončica

Plesnu grupu odnosno plesnu radionicu kreativnog plesa s elementima klasičnog baleta u proljetnom dijelu pohađalo je od 8 do 15 djevojčica, a u jesenjem dijelu 4 djevojčice. Radionica se održava dva puta tjedno po sat vremena, a visina članskog doprinosa je 150 kn mjesečno. Radionicu vodi plesna pedagoginja Andreja Široki, stručnjakinja s impresivnim plesnim i plesno pedagoškim radom. Voditeljici se honorar isplaćuje preko autorskog ugovora.

– break dance

U proljetnom dijelu radile su dvije grupe raspoređene po uzrastu i vještini, dva sata tjedno s ukupno 30 djece. U jesenjem dijelu su radile tri grupe s ukupno 30 djece. Posebna grupa formirana je od starije djece dužeg breakerskog staža kako bismo ih potaknuli da se duže bave break danceom. Članski doprinos iznosio je 140 kn mjesečno. Voditelj svih grupa bio je Valentin Gašparini kojemu je honorar isplaćivan po autorskom ugovoru.

– likovna grupa

Likovna grupa u proljetnom dijelu nije radila. U jesenjem dijelu je vođenje likovne grupe volonterski preuzela naša članica Venis Gregurović. Ubrzo nakon početka rada ispostavilo se da djeci ne odgovara dolazak svake subote na radionicu pa smo odlučili da radionicu održavamo po temama. Tako smo organizirali dvije radionice u remontu na kojima su djeca crtala vedutu Poreča, a radovi su izloženi na Smotri DND-a Hrvatske. U radionici je sudjelovalo 16-tero djece. Radionica je prema odluci Upravnog odbora za djecu bila besplatna, a trošak materijala je pokrio DND iz svojih sredstava.

– dramska grupa

Dramska radionica je radila tijekom proljeća i jeseni. U proljetnom dijelu sudjelovali su u provedbi projekta 7 zlatnih pravila participacije pripremom i izvedbom skeča „Kako biti cool“, a u jesenjem dijelu pripremili su dramsku igru „Nogomet za svakog“. Grupu vodi Valentin Gašparini, a u jesenjem dijelu, zbog zauzetosti mu je pomagala i zamjenjivala ga Sherihan Sabor. Grupa broji 8 članova i članica uzrasta 8 do 15 godina. Dramska grupa je prema odluci Upravnog odbora oslobođena plaćanja članskog doprinosa, a iznos isplaćenih honorara za vođenje grupe, tekstove i režiju pokrivamo iz sredstava Društva.

– dječji forum

U proljetnom dijelu godine Dječji forum djelovao je u okviru projekta „7 zlatnih pravila participacije“. Desetak djece iz petih razreda OŠ Poreč i TOŠ Bernardo Parentin učilo je kako sudjelovati u životu zajednice, a naučeno su prezentirali javnosti na tri javne tribine. Radionica je za djecu bila besplatna. DF su okviru projekta vodile Sunčica Damjanović, Snježana Lehman i Sniježana Matejčić. Honorar Damjanović je isplaćen iz sredstava projekta „7 zlatnih pravila participacije“. Lehman i Matejčić su vodile radionice u okviru radnog vremena.

– streličarska radionica

Streličarska radionica je zahvaljujući dobrom radu trenera Fredija Stojnića koji volonterski vodi radionicu u kratko vrijeme (godinu dana od pokretanja) postigla i vrijedne natjecateljske rezultate. Na međunarodnom turniru u veljači u Rijeci naši streličari i streličarke osvojili su tri medalje, a na državnom prvenstvu održanom u Čakovcu u ožujku imali smo viceprvakinju u kategoriji olimpijski luk za djevojčice do 12 godina te prvake i prvakinje države za dječake i djevojčice do 12 godina.
Radionica je u proljetnom dijelu okupljala desetak djece.

Dobar rad radionice rezultirao je i formiranjem streličarskog kluba pri Sportskoj zajednici kako bi se omogućilo daljnju bolju podršku razvoju streličarstva. U dogovoru s Fredijem radionica pri DND-u bi funkcionirala kao tečaj streličarstva za početnike dok ne postignu vještinu i znanje za prelazak u klub. U jesenjem dijelu koji je započeo 22. 11. takvu je radionicu pohađalo troje djece. Osim informacije o takmičenjima, rad i promocija radionice održana je u programu povodom Dana grada – Gradu s ljubavlju u krajem travnja 2017. Djeca plaćaju članski doprinos od 120 kn mjesečno. DND je osigurao osnovnu opremu.

– radionica ples za mame i bebe

Radionica je započela s radom 20. 6. Kao što smo uvijek spremni podržati dobre ideje na korist djece, tako smo podržali i ovu radionicu koja je više od plesa i koja okuplja mlade mame (i tate) s malom djecom na druženju uz ples. To je razmjena iskustava, međusobna podrška uz fizičku aktivnost mame i bebe. Voditeljica radionice je Nancy Novković, odgajateljica i sama mlada mama. Broj polaznica varira ovisno o zdravlju, raspoloženju djece i obaveza mama. Sam program i termin održavanja prilagođava se trenutnim potrebama i mogućnostima polaznica. Članski doprinos varira od broja održanih sati od 240 do 120. Voditeljici se honorar isplaćuje preko autorskog ugovora za osmišljene koreografije.

– radionica talijanskog jezika za vrtićku djecu

Radionica je pokrenuta na jesen. Ideja je bila kroz igru, zabavu i kreativni izraz ponuditi djeci vrtićkog uzrasta kvalitetnu radionicu talijanskog jezika kao jezika lokalne sredine. Radionicu je osmislila i vodi je Sonja Stojnić. Radionicu je pohađalo troje djece koja plaćaju 120 kn članskog doprinosa mjesečno. Honorar voditeljici će biti isplaćen preko autorskog ugovora u 2018. godini, jer program čini jednu autorsku cjelinu.

– radionica Mali majstor

Pokrenuta je u jesenjem dijelu i trajala je od sredine rujna do sredine listopada jednom tjedno po dva sata. Sudjelovalo je šestero dječaka, a radionica je za djecu bila besplatna. Radionicu je u okviru radnog vremena vodio Jovica Gostojić.

Ukupno je u rad „cjelogodišnjih“ radionica bilo uključeno 156 djece.

 

RADIONICE TIJEKOM ŠKOLSKIH PRAZNIKA

– zimska radionica Zabavno zimsko prijepodne

Želeći djeci koja tijekom zimskih praznika ostaju u Poreču ponuditi kvalitetno i zanimljivo provođenje slobodnog vremena organizirali smo Zabavno zimsko prijepodne. Od 9. do 13. siječnja osim izrade personaliziranog kalendara, druženja i razgovora o temama koje su ona sama izabrala svakodnevni dvosatni program obuhvaćao je i šetnje u prirodi, odlazak na klizanje, učenje boćanja, hodanja na gredi, pikado, razgibavanje na strunjači, skakanje na kikiriki loptama. Posljednjeg dana djecu je Vltava Muk, etnologinja Zavičajnog muzeja Poreštine, podučila kako se filca vuna i kako od te vune napraviti šarenu gusjenicu. Radionicu je vodio Jovica Gostojić u okviru svojega radnog vremena, a radionica je bila za djecu besplatna. Trošak materijala podmirio je DND iz svojih sredstava.

– proljetni praznici

Tijekom proljetnih praznika, od 18. do 22. travnja, svaki dan od 11 do 16 sati održali smo radionicu izrade jedrilice katamarana. U radionici je sudjelovalo dvoje djece i za djecu je bila besplatna. Vodio ju je Jovica Gostojić u okviru radnog vremena.

– ljetni praznici ZABAVNA LJETNA BAZA

Zabavna ljetna baza 2017. odvijala se od 26. 6. do 19. 8. u četiri smjene. S obzirom na to da je kompletan plesni dio (plesne radionice) u jesen 2016. prešao u udrugu mladih USB, tako je i plesni kamp prešao u USB, što znači i smanjenje broja djece u Zabavnoj ljetnoj bazi u odnosu na broj djece u kampu 2016. (350 djece 2016. godine, 299 u 2017.).

Broj djece po smjenama:

1. smjena

2. smjena

3. smjena

4. smjena

vrtićka djeca
24
25
24
25
1. i 2. razredi
22
23
25
24
3. i viši razredi
23
29
27
28

Ukupno 299 djece u četiri smjene kampa.

Voditelji u kampu su bili:

Valentina Debelić – 1 smjena
Igor Ostojić – 2 smjene
Goran Poropat – 2 smjene
Nataša Rotar – 2 smjene
Ivana Pilat – 2 smjene
Sonja Stojnić – 3 smjene
Marina Đulabić – 4 smjene
Flora Franjul – 2 smjene
Jovica Gostojić – 4 smjene
Sara Baldaš – 2 smjene

Osim voditelja koji su direktno vodili grupe djece, za logistiku kampa brinule su Snježana Lehman i Sniježana Matejčić.

Za voditelje i volontere je prije početka rada kampa organizirana edukacija koja je uključivala procese i procedure važne za funkcioniranje u grupi kao i u cijeloj organizaciji kampa i osnove prve pomoći djeci i odraslima.
Veliki doprinos uspješnosti naše Zabavne ljetne baze i ove godine dale su naše vrijedne volonterke i volonteri: Tina Nekić i Iva Bajrektarević – sve četiri smjene, Leo Bubičić – tri smjene, Vili Stojnić – dvije smjene, Elena Naperotić – dvije smjene, Aurora Kosinožić – dvije smjene, Luca Mateo Menkhoff – jedna i pol smjena, Timotej Tomić – jedna smjena, Chiara Sirotić – jedna smjena, Karlo Puniš – jedna smjena. Ovi vrijedni mladi ljudi su u Zabavnoj ljetnoj bazi odradili 1.541 volonterski sat!

Ove godine smo obnovili nekad na gradskom kupalištu popularna druženja na završnim feštama smjena kampa. Na kraju druge, treće i četvrte smjene organizirali smo pored prezentacije rada u toj smjeni i druženje uz gril. Na poziv za volontere i volonterke odazvao se zaista lijep broj roditelja – ukupno njih 38. Roditelji su sami donesli meso i povrće za gril i salatu, napitke, kruh, plastične tanjure, viljuške, salvete, a volonteri i volonterke su pripremali povrća za gril, pekli su, posluživali i čistili poslije fešte na veliku radost sve djece ali i drugih roditelja koji nisu mogli volontirati, ali su stigli na feštu. Roditelji volonteri su odradili 114 volonterskih sati.

U 2017. godini smo obnovili tradiciju prijašnjih kampova – odlazak djece na otok Sv. Nikola. Uz potporu Valamar Riviere, djeca su besplatno prevožena njihovom barkom na otok, bila smještena na ležaljke lijepe plaže na sjeverozapadnom dijelu otoka, uz pomoć voditelja i volontera Gorana upoznala otok, skakala s dige, koristila neke sadržaje Valamara.

I ove godine smo u Zabavnoj ljetnoj bazi imali veliku podršku donatora i odraslih volontera:

Stolnoteniski klub Bambi Kaštelir-Labinci – donacija stola, reketa i loptica
Materada centar, Damir Deković – radionice fizikalne terapije
Igor Ostojić – radionice penjanja na umjetnoj stijeni
Fredi Stojnić – streličarstvo
Goran Prodan – radionice Morseovih znakova i izrade narukvica, ogrlica znakovima, pratnja u
Istralandiji, pratnja na otoku, pomoć pri pripremi i čišćenju remonta
Crveni križ Poreč – radionice spašavanja na moru
Vltava Muk – radionice filcanja vune
Dino park – ulaz u park i na program
Vlakić Vita leva, Vladimir Levak – vožnje djeci i voditeljima
Ljuština d.o.o., Tomo Ljuština – vožnje autobusom
Ski lift, Ivan Opačak – vožnje na ski liftu i besplatni ručkovi
Forex, Branko Budija – vožnje brodom
Usluga Poreč – lavanda za radionice
Javna vatrogasna postrojba Poreč – demonstracija gašenja i opreme
Hotel Valamar Pinia – korištenje umjetne stijene, slack linea i bazenčića
Hotel Valamar Zagreb, šef kuhinje Eugen Staniša – srdačna i poticajna suradnja
Hotel Valamar Isabella – besplatni prijevoz na otok i korištenje opreme
Valamar Riviera – majice za voditelje
Restoran Istra, obitelj Petretti – ručkovi
Istralandia – ulaznice u aquapark s velikim popustom (cijena 50 kn), za najmanju grupu djece besplatno
Barba “Silvestro” – besplatna predstava za djecu
Darko Topšić – japanke za djecu
Aqua super park Pical – korištenje rekvizita na vodi
Jet ski rentals – besplatne vožnje na “banani”
Filius d.o.o., Livio Pastorčić – povrće i voće za završne fešte
Ivona Orlić – radionica izrade tradicijske lutke
Mladen Đaković – pratnja u Istralandiji
Jurica Prodan – grafitiranje “galerije”
Valentin Gašparini – break dance
Roditelji djece – voće, grickalice, sladoled, meso, povrće i piće za završne fešte

O Zabavnoj ljetnoj bazi je u Valamarovom časopisu VIV (Vijesti iz Valamara) izašao lijepi članak.
Grad Poreč je roditeljima djece s prebivalištem na području Grada Poreča subvencionirao boravak djece u Zabavnoj ljetnoj bazi DND-a Poreč s 47.000 kn što je u usporedbi s 2015. i 2016. godinom 3.000 kn manje. I Općina Sv.Lovreč je sufinancirala boravak djece sa svojeg područja s iznosom od 1.800 kn. S obzirom na to da je odluka o sufinanciranju donijeta poslije uplate roditelja, u dogovoru s Općinom smo prema njihovom odobrenju i popisu direktno roditeljima vratili sufinancirani dio.

– zimovanje

U suradnji s Gradom Poreč-Parenzo pokrenuli smo ovu za zdravlje djece jako vrijednu aktivnost. Ideja je bila ponuditi djeci boravak na snijegu uz razne zabavne i edukativne programe i aktivnosti po cijeni koja bi bila prihvatljiva što većem broju roditelja. Odlučili smo se za uzrast od drugog do četvrtog razreda. Grad je na sebe preuzeo obavezu pokriti kompletan boravak djece u socijalnoj potrebi, čak ih je i opremio najosnovnijom odjećom i obućom. Pripremu, sakupljanje ponuda, izradu kalkulacije, objavu i prijavu djece obavili smo od početka listopada do kraja prosinca. Termin zimovanja je bio 9. – 12. 1. 2018., a odabrali smo ponudu Skijaškog doma u Mrkoplju. Ukupno je na zimovanju bilo 19 djece, od toga 9 djece u socijalnoj potrebi.

PREZENTACIJA RADA CJELOGODIŠNJIH RADIONICA

Želeći omogućiti djeci da rezultate svog rada pokažu roditeljima, prijateljima i svima koji uživaju u veselom dječjem svijetu, ali i da ih preko nastupa osnažujemo, i ove smo godine organizirali naše tradicionalne programe. Osim posebnih prigoda kojima smo obilježavali važne datume i tu prezentirali rad radionica organizirali smo prezentacije:

DND-ijada, završni program radionica koje su s radom započele na jesen prošle godine održan je za plesaončicu pokaznom radionicom u prostoru DND-a, a za break dance radionicu feštom u remontu na kojoj su djeca pokazala naučeno, uz lijepo druženje s roditeljima uz gril.

DND-ovsko druženje s Djedom Mrazom, u Centru za mlade održan je program u kojem smo predstavili rad svih naših radionica, a djeca su se uz slastice i sokove družila s našim Djedom Mrazom koji im je pripremio prigodne poklončiće (slikovnice i majice DND-a).

SMOTRE, NATJECANJA

Smotra dječjeg stvaralaštva DND-a Hrvatske, 20.-22. listopada održana u Poreču, na Smotri smo sudjelovali s likovnom radionicom, dramskom radionicom, tehničkom i break dance radionicom. U revijalni program ove je godine izabrana break dance radionica.

Međunarodni streličarski turnir koji se održao u veljači u Rijeci četvero hrabrih, Nikol, Jan, Martina i Maja, u raznim kategorijama osvojilo je tri medalje – zlatnu, srebrnu i brončanu, a svi su osvojili zlatnu medalju za hrabar nastup na jakom međunarodnom turniru sa samo godinu dana treniranja.

Državno prvenstvo u streličarstvu održano u Čakovcu u ožujku gdje je ekipa od osam streličarki i streličara DND-a Poreč ostvarila je odlične rezultate – Maja Jugovac postala je viceprvakinja države u kategoriji olimpijski luk za djevojčice do 12 godina, ekipa koju su činile Maja, Martina Štifanić i Riječanka Vega Valentina Vukić osvojila je prvo mjesto i naslov državnih prvakinja, a ekipni prvaci države postali su i dječaci do 12 godina Jan i Nino Mamić s Riječaninom Tonijem Iskrom.

PROGRAMI, MANIFESTACIJE I OBILJEŽAVANJE VAŽNIH DATUMA

20. Veliki mali karneval – u organizacji DND-a Poreč i povodom jubilarnog, 20. Velikog malog karnevala 24. 2. organizirana je radionica izrade zajedničke maske pod nazivom „Mi dijelimo osmjehe ne podsmjehe“. Petnaestak djece odazvalo se na radionicu i kao grupa sudjelovalo na karnevalu u subotu. Trošak materijala za izradu maske pokrio je DND iz svojih sredstava.
U subotu, 25.2., održan je karneval u kojem je sudjelovalo ukupno 940 osoba, od toga 561 dijete, 64 odgajateljica i odgajatelja i 315 roditelja maskiranih u 18 grupa. DV Radost i DV Paperino okupljali su se i kretali ispred vrtića Radost 1, a privatni vrtići s parkirališta u “vrtovima”. Organizirana su dva animacijska punkta, na rivi i na Trgu J. Rakovca. Na samom Trgu slobode, na kojem se odvijalo predstavljanje maskiranih grupa je, nažalost, bila velika gužva, jer smo za ograđivanje prostora dobili samo 20 ograda, iako smo tražili više, pa su gledatelji mogli ulaziti u maskirani krug i miješati se s djecom, što je odgajateljicama otežavalo nadzor. Grad Poreč-Parenzo sudjelovao je u troškovima materijala, voditelja i animatorima karnevala sa 6.119,48 kn, plus trošak od 5 kn po maskiranom djetetu priznatih prijavljenim vrtićima. DND-u za organizaciju karnevala Grad nije priznao nikakva sredstva. Da bi se karneval i ove godine realizirao, pomoglo je 9 volontera DND-a koji su odradili 45 volonterskih sati.

Dani hrvatskog jezika, 17. ožujka 2017. u knjižnici Osnovne škole Poreč druženjem smo pokazali kako zabavno i poučno obilježiti Dane hrvatskog jezika, kojeg su zajedničkim snagama organizirali DND Poreč i školska knjižničarka Vesna Milanović, i sama DND-ovka i članica Upravnog odbora DND-a. Druženje je to u kojem su se igrale prigodne zabavne igre mozgalice u kojima je vještina baratanja hrvatskim jezikom, ali i vještina kombinatorike došla do punog izražaja. Tako su se učenici i učenice osmih razreda OŠ Poreč (8.a, 8.b, i 8.c) okušali u igrama Scrabble – hrvatska verzija, Alias i Na slovo na slovo, a da sve bude po pravilima, ali i da priskoče u pomoć kad je zatrebalo, bili su tu DND-ovci Marino Banko, Goran Prodan i Snježana Lehman. U igri Scrabble organiziran je turnir u kojem je četrnaest natjecatelja i natjecateljki vrijedno sakupljalo bodove sastavljajući i kombinirajući hrvatske riječi, a to su bili/e: Miriam Glavić, Andrea Barišić, Timotea Topić, Antonio Akilić, Vito Brkić, Sophie Noa Živković, Erika Momić, Elena Mendica, Kiara Janko, Ante Moro Milić, Petra Tintor, Eni Klobas, Marin Hafizović i Roko Banić. Najviše bodova sakupila je Miriam Glavić i tako postala pobjednicom. Veselo je i zabavno bilo i igranje Aliasa i igre Na slovo na slovo. U pauzama su keksi i sokovi dobro došli za obnavljanje energije koja se u dva i pol sata igranja i intenzivnog razmišljanja pretvorila u želju – trebalo bi se ovakvo druženje čim prije ponoviti.

5. Stihovi ne priznaju granice, u teatrinu Zajednice Talijana Poreč, šestu godinu za redom, 20.3. 2017. organizirali smo susret „Stihovi ne priznaju granice“, kojim potičemo djecu na pisanje stihova na materinjim jezicima i tako gradimo interkulturalnost naše zajednice. Ove se, 2017. godine predstavilo najuspješnijih 15 malih pjesnika i još 10 djece koja su na talijanskom i albanskom jeziku recitirala stihove pjesnika za djecu.

Zabavili su nas Mali zbor OŠ Poreč koji vodi Denis Mikatović Jugovac i zbor 2.c i 2.d razreda OŠ Poreč koji vode Snježana Stifanich i Lorena Beaković.

Djeca su posljednjih mjesec dana imala zadatak napisati stihove na temu „Sijači smijeha“, a u nju je prepuno gledalište teatrina uvela Dila, učenica 2. razreda OŠ Poreč, pročitavši pjesmu Grigora Viteza „Gdje ćemo smijeh sijati“.

Mali pjesnici bili su ove godine bila više inspirirani zavičajnim govorom nego ranije, ali su nedostajali radovi na materinjim talijanskom i albanskom jeziku. Vještini pisanja stihova učenike je u OŠ Poreč podučila školska knjižničarka Vesna Milanović, u OŠ Tar-Vabriga Daliborka Škofić te Mirjam Pran iz Slovenskog kulturnog društva Oljka. U proces nastanka pjesama i pripremi programa kao mentorice bile su uključene i učiteljice i profesorice u OŠ Poreč: Sandra Labinac Bilić, Martina Vladišković Bernobić, Snježana Sumić, Stjepana Krivačić, Irena Arvaj, Nada Andonović, Marija Selar, Davorka Škarica.

Ester Grubica iz TOŠ Bernardo Parentin i Liza Kajtazi, koja u OŠ Poreč drži zavičajnu nastavu na albanskom jeziku, pripremile su učenike recitirati vesele pjesme renomiranih dječjih pjesnika talijanske i albanske književnosti. Ove godine je podršku „Stihovima“ dala i Katedra čakavskog sabora iz Žminja, s pjesmom „Lipost“ malog pjesnika Nike Žarkovića iz Kaštel Novog, koja je objavljena u Zborniku „Kako ČA zvoni va Žminje” 2016. godine.

Ukupno je u program bilo uključeno 90 djece, čijih je 13 pjesama odabrano za predstavljanje. Autori i autorice odabranih pjesama – ovogodišnji „Sijači smijeha“ su: Sara Momić, Lamija Međedović, Kristian Dinić, Samuela Ajhner, Filip Andrić, Sara Prodan, zajednički rad Rejana Sulejmani, Noela Kocijančića i Chiare Vukadinović, Edi Peloža, Edvin Labinac, Filip Butković, Melani Sirotić, Daniel Đaković i Melanie Momić. Većinu pjesama su autorice i autori pročitali sami, a umjesto onih koji nisu mogli biti na susretu, pjesme su pročitali njihovi prijatelji.

Svake godine je i publika brojnija, a ovaj susret je sad već redovni program u kalendaru Zajednice Talijana Poreča, domaćina „Stihova“ od samog početka. U programu je sudjelovalo 10 volonterki koje su odradile ukupno 78 volonterskih sati, a poseban volonterski doprinos dala je naša članica Vesna Milanović s odrađenim 41 volonterskim satom.

I mali i veliki su se na kraju zasladili keksima i sokovima. Sav trošak programa pokriven je sredstvima DND-a.

Gradu s ljubavlju, djeca okupljena u radionicama DND Poreč i plesačice udruge mladih Urbana subkulturna baza, u subotu, 29.4. dopodne izveli su program u čast Dana oslobođenja grada, već tradicionalni „Gradu s ljubavlju“, čiji je sastavni dio i likovni natječaj ex tempore. U dvosatnom programu svoje je sugrađane i turiste zabavljalo približno 150 djece. Valentin Gašparini na plesni podij na Trgu slobode doveo je 20-ak svojih break dancera. Podijelio ih u dvije grupe koje su upriličile pravi breakerski battle.

Na bočnoj strani trga, prema Zagrebačkoj ulici “sijevale” su strelice: DND-ovi streličari i streličarke demonstrirali su svoju vještinu i pokušavali prolaznike zaintrigirati da se okušaju u gađanju meta lukom i strijelom – takve atraktivne scene ne vide se baš često u javnom prostoru, pa DND koristi svaku priliku pokazati svoje cool djevojčice i dječake mirne ruke i oštra oka, koje volonterski trenira Fredi Stojnić.

USB voditeljice Adila Bidžos, Ivana Domazet, Tanita Perčić i Elisabeth Wertheim dovele su stotinjak djece, odnosno 11 plesnih grupa, a led su, kao i četiri godine do sada probili plesači skupine Happy, mlade osobe s intelektualnim poteškoćama. USB plesačice i plesači svojim su nastupom obilježili i Svjetski dan plesa.

Održan je i 6. ex tempore – ove godine u nešto izmijenjenom izdanju: Umjetnička škola ustupila je jednu učionicu u kojoj su djeca radila slike u kolaž tehnici pod volonterskim vodstvom Marine Dželalije. Učionicu je napunilo 19 djece, a nakon dva sata žiri (Marina Dželalija, Marina Pacenti i Sonja Mandić) je predstavio najbolje radove – Klara Gulić načinila je najbolji kolaž. Nagradu za nju je osigurao aquapark Istralandia, koji će njezinu obitelj ugostiti na čitav dan. Eva Korlević i Leni Ritosa dijele drugo mjesto, a Hana Dujmović i Roža Rakovac treće. Izrađeni kolaži iskorišteni su u izradi vizualija programske knjižice i plakata za 21. Smotru DND-a Hrvatske.

Dobra muzika, izvrstan ples, nadahnuti kolaži, atraktivni streličari i streličarke te miris palačinki koje su pekle Dunja i Sniježana privlačio je pažnju onih koji su na Trg slobode u subotnje jutro došli samo zbog dječjeg programa, ali i slučajne prolaznike. Zadovoljstvo su izrazili i donacijama, za palačinke smo skupili 689,60 kn, a streličari su sakupili još 195,25 kn. Bila je to još jedna u nizu lijepih čestitki gradu. I ovaj program proveden je uz veliku podršku volontera – ostvareno je 25,5 volonterskih sati (Fredi Stojnić, Marina Dželalija, Marina Pacenti, Sanja Mandić, Dunja Klarić, Ivana Domazet, Adila Bidžos, Elisabeth Wertheim, Valentin Gašparini).

Međunarodni dan obitelji, obiteljske igre u nedjeljno poslijepodne 14.5.2017., Dan obitelji i ove smo godine obilježili obiteljskom biciklijadom, piknikom i igranjem u Zelenoj laguni. Bila je to velika grupa od 70-ak roditelja, nonića i djece različite dobi, svi na biciklima i puni volje. Na Gradskom kupalištu označili smo našu povorku šarenim balonima i u sunčano poslijepodne krenuli prema ski liftu u Zelenoj laguni. Vožnja uz more dodatno nas je napunila dobrim raspoloženjem, a u sjeni stabala na livadi pokraj ski lifta čekalo je osvježenje, prije igre. Svaka igra bila je urnebesna iz ovog ili onog razloga: roditelji su žmireći na rukama nosili djecu koja su ih navodila hodati između čunjeva, potom su u parovima zavezanih nogu obilazili čunjeve, potezali konop u različitim varijantama (djevojčice protiv dječaka, djeca protiv tata, djeca protiv roditelja….), igali smo pikado, vrtjeli hula-hup i još koješta. Neke je umor savladao, pa su popodnevni odmor guštali u rukama none, drugi su ponijeli dekicu, jer su imali i sasvim malu djecu, treći su… Ove smo godine željeli posebno naglasiti koliko su nam none i nonići dobrodošli u obiteljsku igru, pa smo za njih pripremili posebne nagrade – slikovnice koje mogu zajednički čitati, a s nama su bili Mario Ritoša, Marija i Anđelo Burić, Eđidio Čekić, Jasna i Željko Majs. Svima smo osigurali osvježenje. Dva sata ispunjena igrom i smijehom prošli su za čas.

Dječji tjedan, pod motom „Ljubav djeci prije svega“ djeca Poreča uživala su u brojnim aktivnostima koje smo organizirali povodom Dječjeg tjedna, od 2. do 8. listopada.

Dječji tjedan tradicionalni je program Saveza društava Naša djeca Hrvatske koji se već više od trideset godina svakog prvog punog tjedna u listopadu provodi s lokalnim društvima Naša djeca. Ovim programom se nizom akcija i aktivnosti za djecu i s djecom nastoji skrenuti pozornost najšire javnosti na ostvarivanje dječjih prava i položaj djece u društvu.

U ponedjeljak, 2.10., na Međunarodni dan djeteta na Trgu slobode smo s vrtićima organizirali okupljanje djece koja su u lancu prijateljstva zajedno izgovorila moto i poruku odraslima „Ljubav djeci prije svega“. Istodobno smo na trgu postavili izložbu likovnih radova koje su na temu „Poreč mojim očima“ crtala djeca u likovnoj radionici DND-a.

U vrtićima su vrijedne odgajateljice pripremile brojne zabavne, edukativne i sportske programe – od poruka djece odraslima, sportsko-natjecateljskih igara za djecu i roditelje, biciklijade/romobilijade, crtanje kredama, a nisu zaboravili niti druženje sa starijima u Domu za starije i nemoćne. Grad Poreč-Parenzo organizirao je dječju predstavu povodom Dječjeg tjedna.

2.10. smo organizirali i prezentaciju radionice „Ples za mame i bebe“ u našem prostoru, a povodom Dječjeg tjedna smo organizirali i četiri „Bajkaonice“ za vrtiće.

Sudjelovali smo u biciklijadi našeg kolektivnog člana DV Crvenkapica i biciklijadi DV 101 Dalmatinac.

U petak, 6. 10. gradonačelnik je povodom Dječjeg tjedna primio djecu. Ove godine to su bili članice i članovi dramske grupe i dječjeg foruma.

ZANIMA VAS ŠTO SU DJECA PITALA I ŠTO IM JE GRADONAČELNIK ODGOVORIO?

Marina je zanimalo može li i OŠ Poreč imati pametnu ploču u svakoj učionici, kao što je u vrsarskoj školi, hoće li u Poreču otvoriti srednju glazbenu školu, može li se dvorište OŠ Poreč urediti da ga djeca mogu koristiti i za kišnih dana i konstatirao da u gradu nema javnog bazena. Gradonačelnik mu je odgovorio da će u novoj školi svaka učionica imati pametnu ploču, ali osim nje treba nabaviti prijenosna računala za učitelje i tablete za učenike, a vremenom će na jednak način biti opremljena i stara škola. Za srednju glazbenu školu Grad je pripremio prostor, a postoji i nastavni kadar i čeka se odobrenje ministarstva, a u dvorištu OŠ Poreč trebala bi biti izgrađena sjenica. „Gradnja i održavanje javnog bazena puno košta i moramo smisliti kako to financirati“, rekao je gradonačelnik i prenio informaciju o tome da se s Valamarom pregovara o prijelaznom rješenju: da kod obnove hotela Pical Valamar poveća kvadraturu bazena i osigura cjelogodišnje korištenje i za potrebe građana Poreča.

Etijena brine pješački prijelaz od Cantine prema donjem ulazu u školu, koji nije siguran zbog toga što vozači prebrzo voze, ne uspore preko usporivača, ne poštuju zebru niti vide prometni znak koji skrivaju grane stabala. Muči ga i to što u park u Ulici Mate Balote građani dovode kućne ljubimce koji u parku obavljaju nuždu i to nitko ne čisti. Park je namijenjen djeci, a znak zabrane za kućne ljubimce polomljen. Gradonačelnik je prihvatio Etijenovu sugestiju da se dodatnu uspori promet ne samo na prijelazu iz “vrtova” prema školi, nego i od Obrtničkog doma, jer onuda prolaze djeca pješaci. Uredit će, kazao je, pješačku stazu kroz “vrtove”, a pješačke prijelaze označiti na jednak način kako je to učinjeno ispred dječjih vrtića. U park u Ulici Mate Balote postavit će novi znak zabrane dovođenja kućnih ljubimaca i upozoriti komunalne redare da češće obilaze park i provjeravaju drže li se građani propisa.

Dina brine ruševina u Malom Maju koja je ograđena, ali je ograda potrgana na više mjesta i djeca se ulaze igrati, a nije sigurno, Rekao je da bi bilo dobro da umjesto ruševine na tom mjestu budu prodavaonica i drugi sadržaji koji nedostaju u naselju. Upozorio je i da je jedino dječje igralište u Malom Maju neuredno, a igrala su dotrajala. Posebno ga brine ulaz u kuhinju u OŠ Poreč koji je strm, za kišnih dana i klizak, na dnu strmine je rešetka nad kanalom, a jedna djevojčica iz njegovog razreda pala je na klizavom podu, a na ozljedu koji je dobila na rešetki morali su staviti 10 šavova. Ruševina u Malom Maju je privatno vlasništvo i Grad može samo zamoliti vlasnika da popravi i osigura ogradu, a gradonačelnik ima informaciju da bi u narednim godinama vlasnik počeo graditi na tom mjestu. „U Gradu imamo 84 dječja i 30 polivalentnih igrališta. Neka su nova, druga imaju više desetljeća i renoviramo ih kako stignemo, nastojeći da to bude po redu“, rekao je gradonačelnik i obećao da će iz nadležnog gradskog odjela provjeriti u kakvom je stanju igralište u Malom Maju, da bi mogli pripremiti plan obnove. OŠ Poreč izgrađena je 1978. godine prema tadašnjim standardima, a prilike su se od tada promijenile. „Škola je stara i puno toga trebat će promijeniti ili popraviti i u njoj i u područnoj školi Nova Vas kada završimo školu na Finidi. Dok se to ne učini, vidjet ćemo kako osigurati ulaz u kuhinju“, obećao je gradonačelnik.

Ves je upozorio na potrgane sjedalice na autobusnom stajalištu Fuškulin, a gradonačelnik je rekao da će to popraviti.

Angelu brine da će preko puta Kauflanda zauvijek ostati ružno napušteno gradilište, zanima je zašto Talijanska osnovna škola mora plaćati korištenje dvorane Veli Jože, može li im se proširiti dvorište i može li u Dračevcu umjesto vrtića biti uređeno mjesto za mlade, uređeno igralište i cesta blizu nekadašnje škole. Gradonačelnik je rekao da zemljište nasuprot Kauflandu ima novog vlasnika koji je zainteresiran kroz godinu, dvije izgraditi trgovački centar. Korištenje dvorane mora se naplatiti, prema zakonu, a škola za to dobije novac iz gradskog proračuna. Dvorište TOŠ Bernardo Parentin ne može se povećati, jer nema mjesta, ali pregovara se o djelomičnom natkrivanju postojećeg, kako bi ga djeca mogla koristiti i za kišnih dana. U zgradi nekadašnje škole u Dračevcu jedan prostor je za vrtić,a u drugom će biti uređena dvorana za druženje mještana, u planu je renoviranje igrališta, a ležeći policajci već su spremni za postavljanje.

Lorena i Lea zanimalo je čuti mogu li očekivati popravljanje i uređivanje igrališta u Novoj Vasi, Antoncima, Lošinjskoj ulici, u parku u Špadićima i autostajališta u Mihatovićima. Gradonačelnik je rekao da ima puno devastacija na javnim površinama i da za popravke grad izdvaja puno novaca. Samo stajalište u Mihatovićima popravljano je pet puta od kada je načinjeno, no obećao jeda će nadležni obići sve lokacije koje su dječaci spomenuli i sačiniti plan popravaka.

Sandi je zamolio gradonačelnika Poreča da prenese njegovo pitanje načelniku Vrsara – može li općina popraviti cestu prema osnovnoj školi i ogradu na parkiralištu koja je bodljikava, a gradonačelnik je rekao da će to rado učiniti.

Ema nije imala pitanje, samo je izrazila svoju želju: „Ja bih da se grad promijeni i da više nikada ne pada kiša“ – ostali su se s njom složili.

U subotu, 7.10. organizirali smo „Pikarin samanj“ – sajam rabljene dječje odjeće i obuće. Na žalost, interes nije bio niti izdaleka onakav kakvog smo očekivali.

Posebno je za naglasiti da nam je u Dječjem tjednu 2017. godine i cijeli DV Radost postao član prijatelj DND-a – dobro nam došli!

Svjetski dan djevojčica, za Svjetski dan djevojčica dogovorili smo s dvjema porečkim srednjim školama i Pučkim otvorenim učilištem ranojutarnju projekciju dokumentarnog filma SONITA, kontaktirali distributera u Crnoj Gori, iz svojih sredstava platili pravo na reprodukciju i na sam Dan djevojčica, 11. listopada, smo dvjestotinjak srednjoškolaca i srednjoškolki i njihovih pedagoginja, psihologinja i profesorica upoznali s jednim od problema s kojim se susreću djevojčice – Sonita je mlada Afganistanka ilegalno izbjegla u Iran, traumatizirana oružanim sukobima – radi da bi preživjela i pohađa terapiju u teheranskom Centru za nezbrinutu djecu, sanja postati rap zvijezda. Njezini roditelji za nju spremaju drugačiju budućnost – prodat će je starijem muškarcu, kako bi njen brat mogao kupiti ženu. Međutim, Sonita uspije ostvariti svoj san uz pomoć redateljice koja o njoj snima dokumentarni film. Priča sa sretnim završetkom i nizom pitanja koja se otvaraju – od kulturoloških do onih o pravima djece koja ne poštuju ni države, ni tradicija, ni roditelji: djevojčice ne smiju pjevati, ne smiju pokazati kosu, ne smiju ići u školu, moraju samo znati kuhati i od kada se rode na čelu nose bar kod – cijenu koju netko mora platiti da bi ih kupio.
Svatko od nas može učiniti nešto da djevojčice diljem svijeta imaju pravo razviti svoje potencijale. 11. listopada proglasili su 2012. godine Ujedinjeni narodi Svjetskim dana djevojčica kako bi preko država članica utjecali na ostvarivanju punog potencijala svih djevojčica na svijetu. Hvala Pučkom otvorenom učilištu na suradnji i porečkim srednjim školama što su organizirano dovele učenike/ce na projekciju.

Organizacija 21. Smotre dječjeg stvaralaštva društava Naša djeca Hrvatske „Radost, igra,
stvaralaštvo djece 20. – 22. 10. 2017.
Poslije dugogodišnjeg sudjelovanja na Smotrama diljem Hrvatske, došao je i na nas red da budemo domaćini Smotre. Zahtjevna organizacija ovakvog velikog događanja zahtijevala je pomno planiranje od početka godine. Najveći izazov je bio pronaći dovoljan broj djece domaćina jer se na Smotrama djeca gosti smještaju u obitelji domaćina. Na sreću, preko djece iz naših radionica, djece iz plesnih radionica koje su prešle u USB, preko osnovnih škola, a osobito preko angažiranja OŠ Poreč, pronašli smo dovoljno domaćina i smjestili svu djecu. Na korištenje smo dobili i dvoranu kazališta s tehničarem i Malu galeriju na čemu zahvaljujemo POUP-u.

Vladimir Levak nam je besplatno dao prijevoz vlakićem od hotela Pical, gdje su bili smješteni odrasli i djeca nekih DND-a, do Peškere.
Valamar Riviera nam je izašla u susret zaista povoljnom cijenom smještaja naših gostiju u hotelu Pical kao i donacijom domjenka u petak za sudionike, zabavnu večer za djecu – disco večer sa sokovima i grickalicama.
Trošak majica za volontere, tiskanje plakata, natpisa i scenografije za kazalište donacijom nam je pokrila Laguna Poreč, a svi gosti dobili su i reklamne šešire i kape Lagune Poreč. Gužvu s parkiranjem mnogobrojnih autobusa i automobila riješili smo ljubaznošću Usluge, koja nam je dala na besplatno korištenje parkiralište kod škole.
Sam program Smotre započeo je u Maloj galeriji gdje je bila postavljena izložba likovnih i tehničkih radova pristiglih na Smotru. Veliku pomoć oko postavljanja izložbe dala nam je Marina Dželalija koja je napravila i idejno vizualno riješenje svih tiskanih materijala za Smotru – plakata, programske knjižice, akreditacija. Kao elemente rješenja koristila je dječje radove nastale u ex tempore radionici tijekom našeg programa „Gradu s ljubavlju“. Ideja je bila s djecom napraviti radove u tehnici mozaika od papira, referirajući se na naš naziv – grad mozaika i time tu našu znamenitost dodatno naglasiti.
Samu izložbu radova otvorili su i osvrnuli se na radove djece Eugen Varzić i Marina Dželalija. Smotra je, kao i izložba, otvorena u petak, 20.10.
Na otvorenju su nastupila djeca iz obje porečke osnovne škola, kao i polaznici Umjetničke škole, plesačice USB-a i djeca polaznici DND-ovih radionica i programa. Na početku programa prisutne su pozdravili Ema i Valentin, kao dugogodišnji sudionici Smotri, koji su voditeljsku palicu predali „nasljednicima“ Leonardi i Lorenu, polaznicima dramske radionice DND-a.

Prisutne je u ime nas kao domaćina pozdravila dopredsjednica Divna Radola, u ime grada domaćina gradonačelnik Loris Peršurić, u ime Istarske županije dožupanica Sandra Čakić Kuhar i u ime Saveza dopredsjednica Sanja Škorić.

Program otvaranja u petak svojim nastupima uveličala su djeca iz Osnovne škole Poreč, Talijanske osnovne škole Bernardo Parentin, Umjetničke škole, udruge mladih USB i djeca iz radionica DND-a. Za nastup su ih pripremali i bodrili Marko Ritoša i Marija Selar iz OŠ Poreč, Ester Grubica iz TOŠ, Hrvoje Hribar, Andreja Široki, Jenny Brković, Ana Šterpin Zagoranski, Viliana Šugor iz Umjetničke škole, Elisabeth Wetheim i Adila Bidžos iz USB-a. Zahvaljujemo im svima na trudu i velikom uspjehu u radu s djecom. Program Smotre odvijao se u subotu, a nastupe je procjenjivao stručni žiri u sastavu Ksenija Rožman, dramska pedagoginja, Desanka Virant, plesna pedagoginja, obje iz Zagreba i Sanja Pančevski Tich, profesorica violine iz Poreča. Subotnja večer bila je ispunjena zabavom i druženjem. Djeca su uživala u disco zabavi, a odrasli u pjevačkom umijeću našeg DND-ovca Gordana Gregurovića i veselicama benda našeg prijatelja Mirsada uz koje se i žestoko plesalo.
Nedjelja je pokazala točke koje je stručna komisija odabrala kao primjer dobrog rada s djecom. U taj revijalni dio izabrani su naši breakeri.

Veliki posao smo napravili na veliko zadovoljstvo svih i gostiju i obitelji domaćina kojima se i ovim putem zahvaljujemo na podršci. Naravno, uz ekipu iz ureda (Sniježana, Jovica i Snježana) volonteri su i ovdje iznjeli najveći dio, ukupno su odradili 159 volonterskih sati, a to su bili: Goran Prodan, Suzi Uzelac, Maja Jugovac, Gordana Vorkapić Jugovac, Zlata Katana Martić, Sonja Stojnić, Dunja Klarić, Ratko Radijevac, Leonarda Lovreković, Evita Sain, Chiara Sirotich, Larisa Glavina, Valentin Gašparini, Ema Prodan, Tina Nekić, Iva Bajrektarević, Andrea Ivančić, Lukrecija Ritoša, Ivana Rubil, Lea Sačić, Tajra Pančelat, Gordan Gregurović, Ivona Orlić, Leonarda Stopić, Loren Ivančić.

Advent u Poreču, i ove smo godine sudjelovali u programu Advent u Poreču štandom na kojem smo za donacije nudili prigodne novogodišnje ukrase koje smo izradili s djecom i za djecu, kao i svijetleće balone s logom DND-a. Na žalost, pozicija štandova određena za udruge koje su imale štand bila je teško uočljiva, pa su nas i oni koji su znali da smo na Adventu jedva pronašli. Unatoč lošem vremenu i virozama, na štandu smo, zahvaljujući volonterima bili osam dana, a volonteri su odradili 36 volonterskih sati. To su bili Tina i Nikol Nekić, Iva Barjaktarević, Aurora Kosinožić, Goran Prodan, Zlatica Katana Martić, Gabrijela Močibob, Dorijana Jurman, Sonja Kotur Lovreković i Dunja Klarić. Posebna je atrakcija i ove godine bio naš „orginalni“ Djed Mraz – Jovica s kojim su se rado slikali i mali i veliki. Ukupno je na Adventu sakupljeno 2.394,10 kn donacija.

17. dječji festival Veseli glasi -Voci allegre, nakon održane audicije 1. 11. u OŠ Poreč na koju se prijavilo tridesetak djece i sedam radionica u kojima su djeca uvježbavala izvedbu u Centru za mlade, odabrano je sedamnaest točaka kojima su se pjevačice i pjevači publici predstavili na samom festivalu 18. 12. 2017.
Djecu je i za ovaj festival pripremao i vodio Gordan Gregurović koji je djeci pomogao i u odabiru pjesama primjerenih njihovom uzrastu, a Venis Gregurović nam je izradila natpis festivala. Ove godine nagrade nisu bile podijeljene po uzrastu, već su se birale tri najbolje izvedbe, najsimpatičniji nastup i najbolji scenski nastup. Prvo mjesto pripalo je Leticiji Liović, učenica trećeg razreda, drugo mjesto pripalo je Mateu Šušljiku, učeniku šestog razreda, koji je već jednom nosio titulu pobjednika festivala, a treće mjesto pripalo je Klari Gulić, učenici trećeg razreda. Najsimpatičniji nastup imala je Jana Komšić, učenica trećeg razreda, a najboljim scenskim nastupom istakla se Dona Dodić, učenica šestog razreda.
Nastupe su procjenjivale Đana Šegon, predsjednica žirija i članice Sonja Kotur Lovreković, Sanjica Sara Radetić, Ajna Temimović i Marina Žužić, mlada pjevačica iz Tara, koja je bila dugogodišnja DND-ovka, učesnica i pobjednica prijašnjih festivala.
Dok je žiri procjenjivao nastupe, publiku su zabavljale malo veće pjevačke nade Nicole Živolić i Cristina Lubiana, te plesačice USB-a: sestre Brčić, Emili Knapić te trio Leonarda, Larisa i Chiara. Redom su plijenile pažnju publike i bile nagrađene gromkim pljeskom.
Svim sudionicima je DND osigurao diplome za sudjelovanje i prigodnu slasticu. Nagrade pobjednicima osigurao je Grad Poreč-Parenzo koji je trebao pokriti i trošak honorara voditelja festivala, najam dvorane, razglasa i tehničara, ali mi nemamo informaciju je li i u kojim iznosima to učinjeno.

UPRAVLJANJE DRUŠTVOM

Skupština društva održana je dva puta, a Upravni odbor u 2017. godini izjašnjavao šest puta, od čega su tri sjednice organizirane elektronički. Također smo 26. svibnja organizirali Dan otvorenih vrata udruge, predstavljanjem rada Društva na štandu na Trgu slobode.

Tom prilikom su nam prolaznici ispunjavali DND spomenar, upisivali neku uspomenu ili nešto drugo što ih podsjeća na DND. Zaista je veliko zadovoljstvo čitati sve te lijepe poruke, a izdvojiti možemo poruku Antee Sabatti:

ZAPOSLENICI / ZAPOSLENICE

Tijekom 2017. su u Društvu na neodređeno puno radno vrijeme bili zaposleni: tajnica Snježana Lehman, Sniježana Matejčić za rad na poslovima pripreme i vođenja projekata i natječaja i medijsko praćenje rada Društva te Jovica Gostojića za rad na poslovima održavanja prostora i za vođenje tehničke radionice. Preko mjere HZZ-a Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u Društvu je do 20. 4. 2017. bio zaposlen Luigi Jugovac. S obzirom na to da imamo informaciju, koja nam je direktno rečena, da imamo jako visoke plaće, ovdje navodimo i iznose plaća koje su odlukama nekad Izvršnog, a sad Upravnog odbora odobrene u vremenima kad su se donosile odluke o visinama pojedine plaće. Snježana Lehman, imala je u 2017. godini netto plaću od 6.347,52 kn, brutto2 10.477,68 kn. Sniježana Matejčić netto 5.258,72 kn, brutto2 8.378,88 kn. Jovica Gostojić netto plaću 2.620,80 kn, brutto2 3.839,47 kn za sve mjesece osim za srpanj i kolovoz kada mu je zbog promjene vrste poslova – ljetni kamp, promijenjena i plaća na netto iznos 4.000 kn, brutto2 5.952,52 kn. Nikakvi dodatni honorari po bilo kojoj osnovi nisu isplaćeni niti jednom zaposleniku/ci što se lako može provjeriti u računovodstvu Društva. S 30.12.2017. Jovica je otišao u mirovinu, ali to ne znači da je otišao iz naše ekipe.

URED

U uredu je stalno velika borba s prostorom, ali i s vremenom kojeg nikad dosta za realizaciju svega što bismo htjeli napraviti za djecu i s djecom. Obzirom da imamo puno rekvizita i raznih materijala za radionice i prigodne programe, primorani smo ih držati na raznim stranama, najčešće su to neke od prostorija u starom remontu, pa za svako događanje treba sve prenositi, donositi i vraćati. Uglavnom, nije nam dosadno. Informatička oprema je osim laptopa i skenera nabavljenih 2015. godine sredstvima Institucionalne podrške u rasponu od 10 do 15 godina starosti, ali i s takvom opremom smo uspijevali prijaviti puno projekata, složiti puno plakata za razna događanja, redovno održavati FB i web stranice. U narednom razdoblju bi trebalo osigurati novu informatičku opremu jer je ova postojeća na izdisaju. Problem nam predstavlja i nestabilna internet veza, ali to je izgleda puno širi problem na razini cijelog grada.

NATJEČAJI – PROJEKTI provođeni tijekom 2017. godine

U 2017. korisnici smo sredstava koja su nam odobrena od:

Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva – Institucionalna podrška (posljednja godina od tri godine korištenja) odobreno 134.293,87 kn

Grad Poreč–Parenzo:
– projekt Kvalitetno slobodno vrijeme, kvalitetna prevencija – cjelogodišnje radionice 40.000 kn (u odnosu na 2016. godinu smanjenje za 20.000 kn)
– Zabavna ljetna baza – 47.000 kn (u odnosu na 2016. smanjenje za 3.000 kn)
– Dječje gradsko vijeće sredstva za edukaciju djece o dječjoj participaciji – 3.000 kn (u odnosu na 2016. povećanje za 1.000 kn)

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva – projekti:
– Moja kockica u mozaiku – projekt je trajao od od 20. 9. 2016. do 20. 3. 2017. Ukupno je za projekt odobreno 12.106 kn, a na 2017. godinu otpada 5.044,00 kn. Projekt je realiziran u suradnji s TUŠ Antona Štifanića i Gradom Porečom-Parenzo. Projektom želimo srednjoškolce osnažiti i educirati kako se aktivnije uključiti u život lokalne zajednice. Ukupno je u projektu sudjelovalo 24 učenika i učenice TUŠ Antona Štifanića. – Žive knjige DND-a – odobreno 12.822 kn – projekt je trajao od 11. 8. do 31. 12. 2017. Ovim projektom smo željeli pokazati kako volonteri utječu na kvalitetu života u zajednici, afirmirati poseban način stvaranja volontera u DND-u Poreč te zainteresirati sugrađane posebno djecu i mlade da se volonterski angažiraju.

Općina Tar-Vabriga – Torre-Abrega – potpora za članove s područja Općine – 4.000 kn.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – „7 zlatnih pravila participacije“ projekt odobren 2016. godine provodio se od 1.11.2016. do 1.11.2017. Za ukupan projekt odobreno je 25.000 kn, a na 2017. odnosilo se 23.208,86 kn.
Cilj projekta je bio djecu osnovnoškolce edukacijom osnažiti za sudjelovanje u donošenju odluka koje ih se tiču, a donose ih odrasli, promovirati među odraslima pravo djece na participaciju skretanjem pažnje odraslima na obavezu konzultiranja djece prilikom donošenja odluka o stvarima koje ih se tiču.
U projektu je sudjelovalo 126 učenika petih razreda OŠ Poreč i TOŠ Bernardo Parentin koji su prošli jedan sat edukacije. Iz ove primarne skupine 10 učenika i učenica iz obje škole polazilo je daljnjih šest dvosatnih radionica. Iz ovih radionica nastalo je sedam plakata i tri javne tribine na kojima su učenici predstavili odraslima što su naučili. Jedna javna tribina održana je u TOŠ Bernardo Parentin, a dvije tribine održane su u Gradskoj vijećnici pred predstavnicima gradske vlasti.

U projekt je uključeno i 7 članova i članica dramske grupe DND-a koja je pripremila skeč “Cool” s kojim su sudjelovali na posljednjoj javnoj tribini u gradskoj vijećnici pred gradonačelnikom, a sa istim skečom je sudjelovala i na Smotri DND-a Hrvatske. Zahvaljujemo suradnicima, ponajviše OŠ Poreč i TOŠ Bernardo Parentin na suradnji prilikom provođenja ovog značajnog projekta.

Veliko srce Valamara – projekt „I ja idem u Zabavnu ljetnu bazu“, odobreno 8.700 kn za pokrivanje troška za dva asistenta/ce djeci s posebnim potrebama i time im omogućiti da sudjeluju u ljetnom kampu.

Istarski supermarketi – projekt „Bit ću volonter“, odobreno 5.000 kn. Cilj projekta je educirati o volontiranju djecu viših razreda osnovne škole i utjecati na stvaranje navike volontiranja kod djece i mladih.

Europski socijalni fond – kao partneri s Centrom za građanske inicijative, Volonterskim centrom Istre i TUŠ Antona Štifanića provodimo projekt „Volontiranje To Go“. Projekt je započeo 1.6.2017. godine i traje do 31. 5. 2019. Cilj projekta je ojačati i izgraditi kapacitete OCD-a i ustanova kao organizatora volontiranja u zajednici za održivo uključivanje srednjoškolske populacije u volontiranje kroz izgradnju web platforme, edukaciju, izradu programa volontiranja, mentorstva i međusobnu suradnju te uvrštenjem volontiranja u školski kurikulum. Iz projekta se financira polovica plaće za Sniježanu Matejčić.

Prijave na natječaje koje nisu prošle:

  1. Istarska županija, “Očuvanje starih igara”, traženi iznos 10.148,28 kn,
  2. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku „Hermiona će znati“, traženi iznos 143.693 kn,
  3. Ministarstvo vanjskih poslova, “Moj ključ za Europu”, 97.553 kn,
  4. Uniqa osiguranje, “Žive knjige”, 16.900 kn,
  5. Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, “Grafitima na oronulo lice grada”, 25.000 kn,
  6. Valamar – mališani uče o turizmu, „Idemo na otok“ – tražili smo odobren posjet otoku Sv. Nikola s organiziranim ručkom.

VOLONTERI / VOLONTERKE

– Ponosni samo na naše volontere i volonterke, a ove je godine dio njih imao priliku vidjeti da je i Grad Poreč-Parenzo ponosan na njih, a i na nas kao organizatore volontiranja. Prvi puta je u povodu Dana volontera Grad organizirao bal volontera za građane koji volontiraju u udrugama i institucijama registriranim u Gradu. Udruge su mogle kandidirati određen broj volontera/ki koji su dobili zahvalnice Grada za doprinos razvoju zajednice.

Deset naših najaktivnijih volontera/volonterki u ovoj godini bili su pozvani na Bal: Vesna Milanović, Goran Prodan, Dunja Klarić, Zlata Katana Martić, Marina Dželalija Jakominić, Fredi Stojnić, Chiara Sirotić, Larisa Glavina, Evita Sain i Leonarda Lovreković. Dunja i Chiara nisu na slici, jer su imale druge obaveze. DND Poreč je u 2017. godini imao 91 volontera koji su zajedno poklonili 2.503 volonterska sata što prema iznosu od 33 kn priznatom od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva daje protuvrijednost od 82.599 kn.

Osobito smo ponosni na 62 djece i mladih volontera i volonterki koje se već u ovako ranoj dobi upoznaju s vrijednostima volonterskog rada. Ovim mladim ljudima DND kroz edukacije za volontere omogućuje da volju i želju za volontiranjem razviju u jednu lijepu i korisnu, strukturiranu i osvještenu priču.
Hvala im svima na njihovom trudu, znanju i vremenu koje poklanjaju djeci volontirajući u DND-u i pomažu da djeca u Poreču odrastaju veselije, da usvajaju znanja i vještine kroz igru i smijeh, da izrastaju u odgovorne ljude koji vole svoj grad i poštuju sugrađane. Osim ovih spomenutih volontera i volonterki zahvaljujemo i svim našim članovima i članicama, koji svojim članstvom i sudjelovanjem u aktivnostima podupiru rad društva, prijateljima DND-a koji nisu formalni članovi Društva, kao i roditeljima djece koja sudjeluju u našim programima i s povjerenjem ih prepuštaju našim stručnjacima. Svim volonterkama i volonterima se zahvaljujemo, oni su razlika koja čini rad DND-a Poreč ovako uspješnim.

DONACIJE

Svim donatorima se zahavljujemo na potpori i preporučamo se i ubuduće:

Materada centar, Damir Deković – radionice fizikalne terapije
Crveni križ Poreč – radionice spašavanja na moru
Dino park – ulaz u park i na program
Vlakić Vita leva – Vladimir Levak – vožnje djeci i voditeljima
Ljuština d.o.o. – Tomo Ljuština – vožnje autobusom
Ski lift, Ivan Opačak – vožnje na ski liftu i besplatni ručakovi
Forex, Branko Budija – vožnje brodom
Usluga Poreč – lavanda za radionice
Stolnoteniski klub Bambi Kaštelir – Labinci – donacija stola, reketa i loptica
Javna vatrogasna postrojba Poreč – demonstracija gašenja i opreme
Hotel Valamar Pinia – korištenje umjetne stijene, slack linea i bazenčića
Hotel Valamar Zagreb, šef kuhinje Eugen Staniša – srdačna i poticajna suradnja
Hotel Valamar Isabella – besplatni prijevoz na otok i korištenje opreme
Valamar Riviera – majice za voditelje
Valamar Riviera – domijenak za učenike Smotre
Restoran Istra, obitelj Petretti – ručkovi
Istralandia, ulaznice u aquapark s velikim popustom (50 kn), za najmanju grupu djece besplatno
Aqua super park Pical – korištenje rekvizita na vodi
Jet ski rentals – besplatne vožnje na “banani”
Filius d.o.o., Livio Pastorčić – povrće i voće za završne fešte kampa
Laguna Poreč – majice za smotru i printanje plakata i scenografije za Smotru

EDUKACIJE

Bajkaonica – edukacija Saveza DND-a Hrvatske u sklopu projekta „Neka odrastanje bude dječja igra“ za aktivnost „Bajkaonica – pripovijedaonica u društvima Naša djeca održana 7. – 9. srpnja 2017. Edukacija je imala naglasak na razvijanju posebne odgojne i umjetničke vještine pripovijedanja i interpretacije bajki, priča, pripovjedaka za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi (od 1.-4. razreda). Pohađala ju je Snježana Lehman, U sklopu Bajkaonice dobili smo i kutak bajkaonice i torbu priča koji pomažu koji pomažu u pričanju priča.

SURADNJA

U radu Saveza DND-a Hrvatske redovno sudjelujemo kao članovi Skupštine. Snježana Lehman kao predstavnica DND-a Poreč sudjelovala radu dvije skupštine Saveza DND-a Hrvatske, sudjelujemo u zajedničkim aktivnostima i edukacijama Saveza, Savjetovanju Gradovi/općine prijatelji djece Saveza DND-a Hrvatske. Savezu šaljemo i ispunjen redovni godišnji Upitnik Saveza društava Naša djeca za kvantitativnu i kvalitativnu analizu stanja u osnovnim društvima DND-a, kao i godišnji izvještaj o radu.
I u 2017. godini imali smo suradnju s mnogobrojnim ustanovama, organizacijama, lokalnom upravom: DV Radost, DV Paperino, DV Crvenkapica, DV Cipelići, DV 101 Dalmatinac, DV Smiješak, TOŠ B. Parentin, OŠ Poreč, OŠ Tar-Vabriga, Gradskom knjižnicom – dječjom knjižnicom Poreč, POU Poreč, Umjetničkom školom Poreč, Zajednicom Talijana Poreč, SZGPom, Zavičajnim muzejom Poreštine, na čemu im se zahvaljujemo. Velika zahvala za suradnju ide i drugim OCD-ima (organizacijama civilnog društva), USB Poreč, DND-ima (Zabok, Opatija, Bakar, Vrsar, Pazin), Savezu DND-a Hrvatske, CGI Poreč, Vijeću talijanske nacionalne zajednice i Vijeću albanske nacionalne zajednice, Slovenskom kulturnom društvu Oljka, Uslugi Poreč. Zahvaljujemo Gradu Poreču-Parenzo na kontinuiranoj podršci i općinama Tar-Vabriga – Torre-Abrega i Sv. Lovreč na pomoći u realizaciji programa u kojima sudjeluju djeca s njihovog područja.

MEDIJSKA PROMIDŽBA

Medijska prisutnost Društva, odnosno kontinuirano obavještavanje javnosti o aktivnostima je i u 2017., zahvaljujući osobi (Sniježani Matejčić) koja se bavi tim poslom, bila jako vidljiva. Sve naše aktivnosti su objavljivane na FB stranici DND-a, najave i izvještaji s naših aktivnosti su išli prema medijima. Na žalost, unatoč redovnoj dostavi informacija, na gradskoj web stranici nam nisu objavljivali obavijesti o našim aktivnostima, čak niti o onima koje smo zajedno provodili s objašnjenjem da se tamo objavljuju samo aktivnosti koje provodi Grad. U 2017. smo odličnu suradnju imali i bili objavljivani na portalima Parentium.com, Poreština.info, Ipress, Regionalexpress, na Radio centru i TV Istri te u Glasu Istre i La Voce del popolo, a naše aktivnosti koje su bile podržane od Valamara su objavljene u njihovom glasilu ViV.

Izvještaj sastavila Snježana Lehman, tajnica