Izvještaj o radu Društva za 2015. godinu

IZVJEŠTAJ
o radu Društva za period 1.1. – 31.12.2015.

I u 2015. godini nastavljeno je organizacijsko jačanje Društva. Dobivanje Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva omogućilo je od 1. veljače zapošljavanje osobe na poslovima pisanja i pračenja projekata i PR-a Društva – Sniježana Matejčić. Pažljivim gospodarenjem sredstvima u 2014. godini stvorili smo uvjete za zapošljavanje, isto od 1. veljače još jedne osobe na poslovima održavanja prostora u kojima Društvo radi i za pomoć i vođenje aktivnosti s djecom u radionici Mali majstor – Jovica Gostojić. U 2015. godini Društvu je odobren plan rada za još jednu osobu preko mjere HZZ-a Stručno osposobljavanje bez zasnivnja radnog odnosa koja je zaposlena od 16. veljače – Petra Tripar. Sa već ranije zaposlenim osobama na neodređeno radno vrijeme – tri voditeljice plesnih radionica i tajnica Društva (Adila Bidžos, Ivana Domazet, Elisabeth Wertheim i tajnica Snježana Lehman, od veljače 2015. godine Društvo je zapošljavalo 6 osoba na neodređeno radno vrijeme i jednu osobu preko mjere HZZ-a, što predstavlja zaista velik iskorak u radu Društva. U 2015. godini radi usklađivanja s novim Zakonom o udrugama, Skupština je usvojila novi Statut u kojem je najveća promjena u tome da je Izvršni odbor zamijenjen s Upravnim odborom koji ima manji broj članova (7) nego Izvršni odbor (9), a Nadzorni odbor u novom Statutu više ne postoji. Dva dosadašnja člana Izvršnog odbora Jovica Gostojić i Snježana Lehman zbog profesionalnog angažmana a time i zbog izbjegavanja sukoba interesa u Društvu, nisu više članovi novog tijela – Upravnog odbora. Ured državne uprave u Istarskoj županiji je ovjerio novi Statut 21.12.2015. godine.

Do 2015. godine članice i član Izvršnog odbora bili su:

Sonja Kotur Lovreković, predsjednica
Divna Radola, dopredsjednica
Zlata Katana Martić
Vesna Milanović
Jovica Gostojić
Viviana Salvaro
Sanja Arnold
Katerina Bartoli
Snježana Lehman

Članice Nadzornog odbora
Sniježana Matejčić
Magda Kalćić Ivičić
Ivona Orlić

Svi članovi/ce IO, NO i Skupštine, poduprti volonterima i suradnicima doprinjeli su u 2015. godini razvoju Društva, doprinjeli vidljivosti i povećanju ugleda Društva u našoj zajednici.

CJELOGODIŠNJE RADIONICE

I u 2015. godine DND je nastavio s radom u „cjelogodišnjim“ radionicama koje su nudile djeci kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Program je sufinanciran sredstvima Grada Poreča – Parenzo s 63.000 kn. Najbrojnije su i ove godine bile

– plesne radionice

U proljetnom dijelu godine radile su grupe:

naziv grupe

broj djece

tjedni broj sati

voditeljica

Lollipop
15
2,5
Adila
Zvrkice
16
2
Adila
Mrvice
17
2
Adila
Sunshine
12
2
Adila
Kikići
14
2
Adila
Bambole
11
3
Beti
Energy
10
3
Beti
Lutkice
15
2
Beti
Think Pink
11
3,5
Ivana
Zvjezdice
15
3
Ivana

U jesenjem dijelu grupa Think Pink je zbog uzrasta prešla u USB, a grupe Bambole i Energy su se zbog osipanja članica ujedinile u jednu grupu pod nazivom Jump. U jesenjem dijelu smo podigli novu grupu djece vrtićkog uzrasta koju je preuzela Ivana Domazet – Mišice.

naziv grupe

broj djece

tjedni broj sati

voditeljica

Lollipop
15
2,5
Adila
Zvrkice
16
2
Adila
Mrvice
17
2
Adila
Sunshine
12
2
Adila
Kikići
14
2
Adila
Jump
14
3
Beti
Lutkice
15
2
Beti
Think Pink
11
3,5
Ivana
Zvjezdice
15
3
Ivana

Plesne radionice vode Ivana Domazet, Elisabeth Wertheim i Adila Bidžos, sve zaposlene na nepuno neodređeno radno vrijeme.

– break dance

U proljetnom dijelu radile su tri grupe raspoređene po uzrastu, dva sata tjedno s ukupno 25 djece. U jesenjem dijelu su radile također tri grupe sa ukupno 29 djece. Voditelj svih grupa bio je Valentin Gašparini.

– likovna grupa

Likovnu grupu je u proljetnom dijelu vodila Petra Počanić, radili su 1,5 sat tjedno i u radionici je bilo 7 djece. U jesenjem dijelu je bilo 13 djece, a voditeljica je bila Marina Pacenti.

– dramska grupa

Grupu su i u proljetnom i u jesenjem dijelu vodili Marija Biočić i Valentin Gašparini, a radili su 1,5 sat tjedno. U proljetnom dijelu je bilo 10 djece, a u jesenjem 11. Dramska grupa je prema odluci Izvršnog odbora oslobođena plaćanja članarine, tako da smo autorske honorare za voditelje
podmirili iz sredstava Društva.

– dječji forum

Radionice dječjeg foruma smo provodili tijekom Zabavne ljetne baze sa najstarijom grupom djece u svakoj smjeni. Zahvaljujući nastojanju Dunje Klarić, povjerenice za građanski odgoj u O.Š. Poreč, uz odobrenje ravnatelja Edija Zarlija koji je prepoznao program DF kao kvalitetan oblik vannastavnih aktivnosti, u prvom polugodištu školske godine 2015/16 započeli smo s radom DF u 2d razredu s 14 učenika. DF traje jedan školski sat, dva puta tjedno, svaki drugi tjedan (kad su djeca u prijepodnevnoj smjeni). DF vodi Snježana Lehman uz suvođenje Sniježane Matejčić.

Posebno treba istaknuti grupu Happy koju čine mladi s posebnim potrebama, a vodi ju Adila Bidžos. Vježbaju jednom tjedno po 1 sat, obožavaju plesati, a nastupaju na svim prezentacijama rada radionica.

Još je jedna veeeelika stvar za istaći – 7. prosinca smo od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Uprave za odgoj i obrazovanje dobili „pozitivno stručno mišljenje“ za Radionicu sportsko-plesne rekreacije za školsku djecu.

ZAPOSLENICI

U 2015. godini značajno nam se povećao broj zaposlenih u DND-u. Pored već zaposlenih voditeljica plesnih grupa Ivane Domazet, Adile Bidžos i Elisabeth Wertheim i tajnice Snježane Lehman, u 2015. godini smo zahvaljujući sredstvima Institucionalne podrške zaposlili Snježanu Matejčić za rad na poslovima pripreme i vođenja projekata i natječaja i medijsko praćenje rada Društva. Pažljivim i brižnim gospodarenjem sredstvima DND-a, uspjeli smo osigurati i sredstva za zapošljavanje Jovice Gostojića za rad na poslovima održavanja prostora i za vođenje tehničke radionice. Njih dvoje je zaposleno na određeno puno radno vrijeme od 2.2. do 31.12.2015. Odlukom Izvršnog odbora na sjednici održanoj 18.12.2015. zaposlili smo ih na neodređeno puno radno vrijeme. U 2015. godini iskoristili smo i poticajnu mjeru HZZ-a po kojoj nam je odobreno zaposlenje Petre Tripar na Stručno usavršavanje bez obveze zapošljavanja od 16.2.2015 do 16.2.2016.

URED

Povećani broj zaposlenika zahtijevao je i veći ured u kojem će raditi. Tražeći odobrenje od Grada za proširenje ureda, saznali smo i da cijeli prostor kojeg koristimo ne pripada Gradu, već državi (Zlatko Lovreković je pronašao informaciju). Ured je proširen, a cijeli prostor obojen, linoleum je poravnat i poljepljen čvrstim trakama i to sve sredstvima Društva.

PREZENTACIJA RADA CJELOGODIŠNJIH RADIONICA

Želeći omogućiti djeci da rezultate svog rada pokažu roditeljima, prijateljima i svima koji uživaju u veselom dječjem svijetu, ali i da ih preko nastupa osnažujemo i ove smo godine organizirali naše tradicionalne programe:

– Pozdrav proljeću, održan u dvorani Veli Jože, 22. ožujka, na kojem se predstavilo 300-njak djece DND-a i mladih USB-a. Predstavile su se sve plesne skupine, break dance grupe, likovna grupa je postavila izložbu radova na ulazu u dvoranu, a kroz program su vodili Leonarda i Antonio iz dramske grupe.

– DND-ijada završni program radionica koje su s radom započele na jesen prošle godine. Održan u dvorani Veli Jože 13. lipnja 2105. Na programu se predstavilo 10 plesnih grupa, a to je bio i oproštaj od grupe Think Pink koja je ovim nastupom završila svoje DND-ovsko razdoblje. Program je vodila polaznica dramske grupe Leonarda.

– Ljetni kamp – likovna grupa je postavila izložbu svojih radova u Starom remontu tijekom prve smjene kampa. Dramska grupa je gostovala svojom scenskom igrom Otok kojom se predstavila djeci polaznicima treće smjene kampa.

– Imaš pravo imati pravo program održan 29. studenog kojim obilježavamo Dan Konvencije UN o pravima djeteta. Među plesnim skupinama koje su nam pokazale svoju vještinu, prvi puta su pod svjetla reflektora stale i Mišice – najmanja grupa djece koja je započela s radom sredinom rujna. Likovna grupa je postavila izložbu svojih radova u predvorju dvorane. program su vodili Leonarda i Loren iz dramske grupe.

SMOTRE, NATJECANJA

– ESDU Dance Star, državni kvalifikacijski turnir za svjetsko prvenstvo, Zagreb, 28. i 29.3. Na natjecanju su sudjelovale skupine Zvjezdice, Lollipop, Bambole, Energy i Think Pink. Svoj nastup u finalu u Poreču ove godine nisu uspjele izboriti Zvjezdice i Lollipop. Roditelji su snosili kompletan trošak kotizacije, smještaja, prijevoza i prehrane djece

– 19. Plesni susret Istre održano u Pazinu 24.4. plesno natjecanje za stariju djecu. Natjecale su se grupe Think Pink i Energy. Skupina Think Pink je u svojoj kategoriji osvojila 2 mjesto. DND je iz svojih sredstava pokrio trošak kotizacije i prijevoza (550 + 1000 kn).

– Plesomanija, Buzet, 16.5.2015., plesno natjecanje za mlađu djecu. Na natjecanju su sudjelovale plesne skupine Bambole, Lutkice, Lollipop, Sunshine, Zvrkice i Zvjezdice. Skupina Lutkice je kao i Bambole u svojoj kategoriji osvojila drugo mjesto, Zvjezdice treće, a Zvjezdice su u kategoriji C1 – uzrast 3. i 4. razredi osvojile Grand Prix. Roditelji su snosili trošak kotizacije od 30 kn po djetetu, a DND trošak organizacije 150 kn po grupi.

– Smotra DND-a Hrvatske, na žalost u 2015. godini nije održana.

PROGRAMI I MANIFESTACIJE

18. Veliki mali karneval održan je u utorak, 17. veljače. Sudjelovalo je 348 djece u 11 maskiranih grupa. Na žalost karneval nije održan u subotu i tako je jedan dio djece iz O.Š. Poreč bio zakinut za sudjelovanje na karnevalu. Grad Poreč-Parenzo sudjelovao je u troškovima karnevala sa 13.000 kn.

Gradu s ljubavlju program povodom obilježavanja Dana Grada Poreča-Parenzo, održan 30.4. od 10 do 11,30 sati na Trgu slobode. Tim povodom organiziran je 4. Ex tempore za djecu i program Zaplešimo zajedno Gradu u čast. Čak 13 malih likovnjaka odazvalo se na Ex tempore za djecu, a u plesnom dijelu sudjelovale su sve veće plesne skupine DND-a u koreografiji koju je za potrebe spota snimao Mladen Đaković. Po završetku programa u kojem su djeca nastupala u novim majicama DND-a, za okrijepu su podijeljeni keksi i sokovi. Grad Poreč-Parenzo je sudjelovao u podmirenju troškova 4. Ex tempore sa 600 kn.

Međunarodni dan obitelji obilježili smo 15.5. roditeljskim razgovorom na temu „Odgovorni očevi, ravnopravne majke i prava djeteta u suvremenoj obitelji“ Pozivu se odazvalo desetak mama i tata s kojima smo razgovarali o tome što bi odgovoran tata trebao, a što ne činiti, da li i kako njegov odnos prema djeci utječe na mamin status i na pravo djeteta na vlastiti stav i zdrav odgoj.

Dan igara smo ove godine obilježili zajedno s Danom europskih jezika na Trgu slobode zajedno sa djecom O.Š. Poreč, TOŠ B. Parentin i dječjim vrtićima Poreča. U programu je sudjelovalo 160 djece koja su na zabavan način učila neke pojmove na različitim europskim jezicima. Program su vješto vodile Dunja Klarić i Vesna Milanović.

Dječji tjedan i gostovanje prijatelja iz DND Bakar (od 5.-11.10.) obilježili smo i ove godine brojnim aktivnostima koje su započele u ponedjeljak 5. listopada postavljanjem štanda na Trgu slobode na kojem smo promovirali rad DND-a u području zaštite i provođenja Konvencije UN o pravima djeteta. 7. listopada smo za učenike 4-tih razreda O.Š. Poreč organizirali scenske igre koje su nam predstavili članice i članovi dramske grupe DND-a pod nazivom Otok i naši dragi gosti iz DND-a Bakar sa scenskim igrama Ča je ča, Facol, facolić i Što je ljubav. 8. listopada smo na Trgu slobode za djecu i roditelje organizirali zabavne igre pod motom „Neka odrastanje bude dječja igra“. Tijekom programa bila je postavljena izložba radova djece iz porečkih vrtića na istu temu. Djeca su crtežima pokazala koja im je najdraža igra, s kim se najviše vole igrati i gdje se najviše vole igrati.

Noć vještica – Halloween, 31. listopada u Starom remontu organizirali smo zabavne igre za djecu u dvorištu remonta, a kad je pao mrak strašne istarske priče i legende djeci su pričali i odglumili Drago Orlić i Daliborka Škofić. Strah od strašnih prića razbili smo keksima i sokovima. Djeca su mogla izrađivati nakit za Noć vještica, a za sam kraj su mogla i zaplesati u zbavnoj plesnoj igri koju je vodila Vesna Milanović.

Izložba i natječaj za najbolje pismo na temu „Tko nam to darove donosi“ i najljepšu poštansku maru na temu „Djed Mraz u Poreču“ – U suradnji s O.Š. Poreč i Filatelističkim klubom Poreč 8.12. postavljena je iz fundusa Filatelističkog društva Poreč izložba „Marke Djeda mraza“. Djeca nižih razreda porečkih osnovnih škola su pisala pisma i crtala poštanske marke, a najbolji su dobili i nagrade. U izboru najljepše poštanske marke pomogao nam je žiri u sastavu Marina Đelalija, Aleksandra Vinkerlić i Eugen Varzić, a najbolja pisma su izabrali učitelji porečkih škola. Djeca koja su naslikala i napisala najbolje radove: Aron Dodaja, Tea Čitar, Alekdsandra Šehanović i Ema Laković, Nino Basanića i Serena Tumiati.

Porečka bajka – I ove godine smo sudjelovali u programu Porečke bajke brojnim aktivnostima. 11.12. su djeca iz break dance radionice sudjelovala u dočeku Djeda Mraza, sudjelovali smo od 15 – 17.12. svojim štandom na sajmu u dvorani Veli Jože. Na štandu smo ponudili radove djece iz likovne radionice, a djeca su mogla na štandu napisati pismo Djeda Mrazu, obojati i pojesti prigodne novogodišnje keksiće koje nam je u donaciju napravila gospođa Katica Sinožić iz Konobe Kaštel iz Žbandaja. U programu sajma su nastupile i naše plesne skupine i to 15.12. Lutkice, Leptirići, Mrvice i Kikići, a 17.12. plesne grupe školskog uzrasta. Čarobna škrinja predstava dramske skupine kojom se zajedno s mladima USB-a predstavila djeci vrtićkog i nižeg osnovnošlolskog uzrasta u šest predstava. Grad Poreč-Parenzo je donacijom od 6.000 kn pomogao izvođenje ove predstave. Donirana sredstva su potrošena na kostime i na ručak za djecu i odrasle učesnike u predstavi ukupno 2.922,60 kn, i na priznate sate trima voditeljicama plesnih grupa (Ivana, Beti i Adila) za probe i predstave po 12 sati × bruto 166,99 kn = 6.011,64. Razliku od 2.934,24 kn u potrošenim sredstvima za predstavu pokrilo je Društvo iz svojih sredstava.

15. dječji festival Veseli glasi Voci allegre Nakon održane audicije 4.11. u O.Š. Poreč i 7.11. u Centru za mlade, odabrano je 29 pjevačica i pjevača koji su se publici predstavili na samom festivalu 20.12.2015. Djecu je za festival pripremao i vodio Gordan Gregurović. Ove godine smo djecu podijelili po uzrastu u dvije grupe od 1-4 razreda i od 5-8 razreda. U mlađem uzrastu najbolji tog dana bio je Mateo Šušlik, i Ela Načinović u starijem uzrastu. Žiri u sastavu Đana Šegon, Petra Tripar, Ajna Temimović, Damir Gregurović i Sanja Radetić Fatorić imali su zaista težak posao. Djecu je za festival pripremao Gordan Gregurović, a za jubilarni 15. festival u žiriju je bio i pokretač našeg festivala, DND-ovac Damir Gregurović. Svi sudionici su dobili diplome za sudjelovanje i prigodnu čokoladicu Grad Poreč-Parenzo je osigurao nagrade pobjednicima – po tri 6 mjesta po uzrastu. Nemamo informaciju da li je i koliko pokrio trošak voditelja festivala, najam razglasa i dvorane.

ZABAVNA LJETNA BAZA

Ovogodišnji ljetni kamp odvijao se od 29.6. do 22.8. u četiri smjene. Novost ovogodišnjeg kampa je bio plesni kamp kojeg smo odradili u dvije smjene od 13.7. do 8.8. Broj djece po smjenama:

1. smjena

2. smjena

3. smjena

4. smjena

vrtićka djeca (A) 20
A1 21
A 21
A 21
1. i 2. razredi (B) 26
A2 22
B 19
B26
3. i viši razredi (C) 24
B1 24
C 23
C 15
B2 23
plesni 14
C 26
plesni 25

Voditelji u kampu su bili:
Adila Bidžos – 4 smjene
Elisabeth Wertheim – 2 smjene ZLJB, 2 smjene plesni kamp
Mišo Milinović – 4 smjene
Klaudija Ilinčić – 4 smjene
Tanita Perčić – 4 smjene
Ana Marković – 1,5 smjene (pola smjene zamjena za Adilu na bolovanju)
Igor Ostojić – 1 smjena
Magdalena Vrbanus – 4 smjene
Elita Vidnjević – 1 smjena
Ivana Domazet – 2 smjene plesni kamp

Osim voditelja koji su direktno vodili grupe djece, logistiku kampa su sačinjavali Sniježana Matejčić, Jovica Gostojić, Petra Tripar i Snježana Lehman.

NATJEČAJI – PROJEKTI

U 2015. korisnici smo sredstava koja su odobrena od:

– Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva – Institucionalna podrška 157.992,79 Omogućena financijska i organizacijska stabilnost Društva

– Grad Poreč – Parenzo:
– projekt Kvalitetno slobodno vrijeme, kvalitetna prevencija 63.000,00 – sredstava za „cjelogodišnje“ radionice – opisane u prvom dijelu
– Za bavna ljetna baza – 50.000,00 – već opisana u prvom dijelu

– Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva:
– Stihovi ne priznaju granice – 8.000,00 –sredstvima smo proveli projekt koji je trajao od 8.1. do 20.4. U projektu je sudjelovalo 150 djece u radionicama pisanja stihova na temu 7 „Šareni stihovi za sretnu livadu bez ograda“, 50 djece čitalo je svoje stihove, izgrafitiran je i uređen remont, a dvanaest odabranih stihova zapisano je na zidovima
– Zatvorimo vrata hladnoći, otvorimo vrata djeci – 5.000,00 – zatvorili smo prostor u remontu i pretvorili ga u ljetni ured i kuhinju

Sudjelovali smo kao partneri:

– Udruga Roda, projekt Razmisli pa klikni,- obilježavanje Dana sigurnijeg
interneta – u O.Š. Poreč i T.O.Š. B. Parentin smo 10.2. organizirali štand s informativnim materijalima i animirali djecu da ispune anonimnu anketu s pitanjem kome bi prijavili nasilje na internetu ukoliko ga dožive. u dva razreda OŠ. Poreč s djecom je održan razgovor o tome što sve treba znati o sigurnom korištenju interneta i koje sve opasnosti donosi.
– DND Pazin i udruga Roda – Od trbuščića do roditelja – osiguravanje
prostora i animiranje roditelja za Malu školu dojenja. Održana dva sastanka s mladim roditeljima.
Centar za građanske inicijative – OCD-i i građani, Jačanje uključivanja
civilnog društva i građana/ki u kreiranju javnih politika u Istri

Prijave na natječaje:

 1. Kraljevina Norveška – Demokratizacija i ljudska prava – Važan je svaki glas – nije odobren
 2. Kraljevina Norveška – Inovativne inicijative za djecu – nije odobren (5. na listi, odobrena 3)
 3. Ministarstvo kulture – (u rujnu) – „Stihovima i glazbom slavimo različitosti“ još nismo dobili odgovor
 4. Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva – „Off Poreč – naša altrenativna pozornica“ – nije odobren
 5. HEP – „Zimska baza DND-a“ – nije odobren
 6. Ministarstvo socijalne politike i mladih „Vježbam mozak ne šake“ – nije odobren
 7. OTP banka „I ja sam plesač/plesačica“ (projekt za grupu Happy) – nije odobren
 8. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta „Sudjelujmo u stvaranju održive budućnosti“ – nije prošao
 9. Ministarstvo socijalne politike i mladih „7 zlatnih pravila“ – nije prihvaćen
 10. Kraljevina Norveška, natječaj ROWS, ruja, „Naša prava rastu s nama“ – još nemamo odgovor
 11. Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva – „Krov glavu čuva“ – odobreno 13.000 kn, provedba 2016.
 12. Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva – „Priključi se“, odobreno 7.840 kn, provedba 2016.

Natječaj kojeg je raspisivao Grad Poreč-Parenzo krajem kolovoza, 2015 godine nije objavljen jer je Uredbom Vlade određeno da se natječaj može objaviti tek po usvojenom proračunu za sljedeću godinu.

VOLONTERI

U 2015. godini nastavili smo s programom obuke mladih volontera – djevojaka iz naših radionica koje pomažu voditeljicama u radu s mlađim uzrastom djece, ali i koje volontiraju u Zabavnoj ljetnoj bazi. Lani su ukupno ostvarile 890 sati, a one su: Evita Sain, Leonarda Lovreković, Elena Naperotić, Larisa Janković Matišić, Chiara Sirotić, Matea Pulin, Larisa Glavina, Katarina Božić.
Odrasli volonteri su Vesna Milanović, Zlatica Katana Martić, Marino Banko, Slavoljub Katančević, Goran Prodan, Dado Mihić, Aleksandar Popović, Igor Ostojić, Fredi Stojnić i Jurica Prodan, Ema Prodan, Drago Orlić, Daliborka Škofić. Ukupno je u 2015. godini ostvareno 927 sati što po cijeni priznatoj od Nacionalne zaklade od 35 kuna iznosi 32.445 kuna. Svim volonterkama i volonterima se zahvaljujemo, oni su razlika koja čini rad DND-a ovako uspješnim.

DONACIJE

U travnju 2015. Društvo je u akciji Kofer prijateljstva poslalo četvrti kofer djeci s poplavljenog područja Slavonije. Kofer je opremljen za djevojčicu Azur F. od 13 godina i poslan u Gunju 2.4.2015. kao rođendanski poklon.
Tvrtka Konzum pokrenula je lani akciju pod nazivom „Dobro je činiti dobro“ u kojoj su njihovi zaposlenici predlagali udruge koje prema njihovom mišljenju svojim radom zaslužuju donaciju. Izuzetno smo ponosni što su nas naši sugrađani zaposleni u Konzumu prepoznali kao takve, a kupci nagradili povjerenjem i donacijom od 1000 kuna. Donacija je upotrebljena za redovan rad Društva.
Donacijom Grada Poreča-Parenzo od 23.209,00 kn na račun USB-a za pokrivanje komunalnih troškova u Starom remontu za rad DND-a, USB-a, Penjačkog kluba Picugi i bendova u Remontu, trudom predsjednice Sonje Kotur Lovreković, podmireno je dugovanje za potrošenu električnu energiju, mrežarinu, potrošenu vodu i komunalnu naknadu čime su zatvorena sva potraživanja za uključujući i 2014. godinu.

Do donatora je svakim danom sve teže doći, ali ipak smo barem u Zabavnoj ljetnoj bazi zadržali donatore koji su pomogli da program ljetnog kampa bude zanimljiv i raznovrstan:
Prijevoz Ljuština prom – Tomo Ljuština, Materada centar – Damir Deković, Forex – brod za Zelenu lagunu, Vlakić Vita Leva – Vladimir Levak, KK Istra, Ski lift – Ivan Opačak, Kick boxing klub King, Valamar – hotel Pinia, Gradska knjižnica – dječji odjel, Cotton club, Concettino, Obitelj Petretti, Crveni križ Poreč.

EDUKACIJE

– Voditeljice plesnih radionica Adila Bidžos i Elisabeth Wertheim sudjelovale su u edukaciji „Igre i igraonice u Društvima Naša djeca“ koju je organizirao Savez DND-a Hrvatske uz potporu Nivee, od 11-14.6. u Zagrebu
– Sniježana Matejčić sudjelovala je na edukaciji o superviziji, 23.9. u Zagrebu organiziranoj od udruge za pružanje rehabilitacijsko-edukacijske i psiho-socijalno-pedagoške pomoći Igra.
– Dio Izvršnog odbora ( Vesna Milanović, Sanja Arnold, Viviana Salvaro, Jovica Gostojić, Snježana Lehman) i voditeljica dramske radionice Marija Biočić sudjelovali su na znanstvenoj konferenciji „Dijete, igra, stvaralaštvo“ čiji su organizarori bili Filozofski fakultet u Splitu i Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske u Splitu od 24. i 25. rujna 2015.
– Voditeljice plesnih radionica Ivana Domazet, Elisabeth Wertheim i Adila Bidžos polazile su stručnu edukaciju Hrvatskog instituta za pokret i ples – Masterclass Roberta Clarka u Zagrebačkom plesnom centru od 10.-13. studenog.
– Članicama plesnih radionica starijih grupa Jump, Lollipop, Zvjezdice, omogućeno je besplatno pohađanje satova baleta od rujna do prosinca. Satove baleta vodi plesna pedagoginja Vlasta Smoljanović iz Zagreba koja je svakog petka radila s dvije grupe djevojčica raspoređenih prema uzrastu i školi (OŠ Poreč radi u dvije smjene). Raspored je napravljen tako da je svako dijete imalo balet svaki drugi petak. Za balet je iz vlastitih sredstava isplaćeno 5.800 kn.
Ured je sudjelovao na raznim edukacijama:
– 26.3. za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva – Info dani, Pula
– 14.5. Tribina Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva „Vidljivost EU projekata, Pula
– 21.5. Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva „Okrugli stol „Volontiranje –(Ne)iskorišteni potencijal za razvoj zajednice“, Pula
-28.5. Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva –Povezivanje i umrežavanje OCG-a i JLS i ustanova pri izradi i prijavi projekata u skladu sa potrebama lokalne zajednice i prezentacija aktualnih natječaja, Poreč
– 19.6. Program Europa za građane, Novigrad
– 14.7. Istarska rzvojna agencija – Radionica Društveno poduzetništvo – od ideje do društvenog poduzeća, Pula
– Tajnica Društva kao članica Izvršnog odbora i predstvnica DND-a Poreč u Skupštini Saveza DND-a Hrvatske sudjelovala je u radu Izvršnog odbora i sudjelovala na dvije Skupštine Saveza tijekom 2015. godine.

SURADNJA s organizacijama, ustanovama i službama

I u 2015. godini imali smo jako dobru suradnju s OŠ Poreč, TOŠ B.Parentim, OŠ Tar-Vabriga, DV Radost, DV Paperino, DV Crvenkapica, DV Cipelići, DV 101 Dalmatinac, DV Smiješak, Gradska knjižnica-djecja knjižnica Poreč, POUP, Zajednica Talijana Poreč, Zavičajni muzej Poreštine. Osim njih velika zahvala za dobru suradnju ide i drugim OCD-ima (Organizacijama civilnog društva), USB Poreč, DND-ima (Bakar, Vrsar, Pazin), Savezu DND-a Hrvatske, zatim CGI Poreč, Roda Pula, Vijeće Talijanske manjine i Vijeće Albanske manjine, Slovensko kulturno društvo Oljka, Usluga Poreč. Zahvaljujemo i Gradu Poreču na kontinuiranoj podršci.

MEDIJSKA PROMIDŽBA

Zapošljavanjem osobe koja se bavi PR-om značajno se povečala vidljivost Društva. Sve naše aktivnosti su objavljivane na FB stranici DND-a, najave i izvještaji s naših aktivnosti su išle prema medijima. U 2015. godini smo odličnu suradnju imali i bili objavljivani na Parentium.com, Poreština.info, Radio Centar, Glas Istre, La Voce del popolo, Ipress, Regionalexpress, TV Istra.

 

Izvještaj sastavila Snježana Lehman, tajnica