Četvrtak, 2. 9. 2021.

Održivi razvoj: Želim-crtam-utječem

Prvog dana u rujnu započeli smo provođenje našeg Malog projekta za bolje sutra “Želim-crtam-utječem” koji promovira održivi razvoj, uz financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva kroz Fond istarskih gradova i općina. Ugovor o provedbi potpisan je u srpnju.

Glavni akteri u provedbi projekta su članice i članovi  našeg Dječjeg foruma a cilj projekta je popularizacija 17 UN ciljeva za održivi razvoj među djecom i odraslima. Zamislili smo i dogovorili raditi s djecom u područnim školama Nova Vas i Žbandaj i TOŠ Bernardo Parentin. Ideja je da djeca iz Foruma smisle kratke poruke o svakom od 17 ciljeva za održivi razvoj, o kojima “forumaši i forumašice” razmišljaju i razgovaraju već dvije godine. Njihove ćemo kratke poruke snimiti i bit će dostupne na youtubeu, kako bi doprle do što više djece i odraslih. Nakon toga će djeca iz Foruma održati prezentacije svojih poruka uživo u spomenutim školama, u vrijeme predviđeno za likovnu izbornu nastavu, jer žele djecu potaknuti da razmišljaju  i nacrtaju kakav svijet žele u budućnosti, odnosno koje navike moraju promijeniti da bi svijet bio baš onakav kakvoga žele. Njihove i likovne radove sve druge djece i odraslih koji se budu uključili u promišljanje održivosti života na Zemlji prikupit ćemo u DND-u, a djeca iz Foruma izabrat će one koje ćemo koristiti kao ilustraciju za tiskanje kalendara za 2022. godinu.

Završnica projekta planirana je za prosinac kada planiramo izložiti sve likovne radove djece i odraslih potaknute pričama naših “forumaša i forumašica”. Nadamo se da će prilike dozvoliti da to bude prava, a ne virtualna izložba i da ćemo je stići pripremiti na značajan datum, međunarodni dan ljudskih prava 10. prosinca.

Čeka nas puno posla u Dječjem forumu, ali već imamo potvrdu da nam se pridružuju dva nova dječaka željnih novih znanja i učenja o tome kako da postanu aktivni građani, a upisi u Forum još nisu niti oglašeni.

Veselimo se provođenju ovoga projekta u suradnji s područnim školama Nova Vas i Žbandaj te Osnovnom školom na talijanskom jeziku “Bernardo Parentin”.