Utorak, 9. 10. 2018.

Bankelice

Počeli smo projekt koji smo nazvali Bankelica, koji nam financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, a kojem je cilj da djeca sa likovnim umjetnicima izrade četiri klupe koje će biti postavljene u javni prostor. Okupili smo moćnu gomilicu umjetnika: Marina Đelalija Jakominić, Roberta Weisman Nagy, Đanino Božić i Emil Knapić. Marina je odlučila raditi klupu od drvenih paleta. Izradio ju je, prema svim pravilima zanata stolar Lučano Stojnić i prekrasna je bila već i neobojana. Ali skupina od 22 djece iz vrtića Cipelići, pomognuti teteama i volonterkom Renee Aherron, prionula bojanju klupe u žuto. Ostaje Marini i Rene iscrtati tablu za mlin i oslikati kamenčiće kao buba mare – klupa potom kože u javnost.

Đanino je, pak, odlučio izraditi grupicu bankelica od coka – pobojao ih je temeljnom bojom, a zatim s djecom koja su već vična likovnom izražavanju oslikao sjedalice. Padala je kiša te subote, ali radili su na suhom, u galeriji u nekadašnjem remontu. Ova je grupica od 9 bankelica već spremna za javnost.

Ostaje izrada još dvije klupe, koja je dogovorena, ali će postupak potrajati., jer se radi u kamenu. Čim budu gotove dogovorit ćemo postavljanje, a projekt mora biti dovršen do kraja godine. Poreč će biti bogatiji za klupice za djecu, a djeca će dobiti iskustvo rada uz rame s umjetnicima. Bit će to naš i njihov doprionos zajednici.