Utorak, 23. 8. 2022.

Četvrt stoljeća dječjeg ljetnog kampa

Dva ljetna mjeseca su iza nas. I 25. sezona dječjeg ljetnog kampa. DND je u organiziranje kampa krenuo prije četvrt stoljeća iz očite potrebe da djeca budu zbrinuta tijekom ljeta dok roditelji rade u turizmu, nerijetko čitave dane. Posebno je to važno bilo za onu djecu koja ne mogu sama na more, dakle nonu iz nižih razreda osnovne škole, ali jednako tako i za stariju djecu, koja bi, da nema kampa, ostajala sama doma. Potreba za kampom od prije četvrt stoljeća danas nije ništa manja, dapače. Osim našeg kampa, porečka djeca mogu birati plesne i sportske kampove i na taj način iskoristiti blagodati i prilike koje pruža turistički div kakav je Poreč. Ovogodišnju priču našeg kampa završavamo s osnovnim podacima koji oslikavaju kako je bilo moguće u dva mjeseca na dvije lokacije kroz dvotjedni program kampa uključiti 549 djece, neke u više od jedne smjene a nekolicinu u sve četiri. 

Kamp vodi i koordinira sve aktivnosti upraviteljica DND-a Gabrijela Močibob a na Gradskom kupalištu se izmjenjuju Nataša Bayer i Klaudija Ilinčić.  S djecom je radilo 25 voditelja/ica i asistenata/ica, od kojih mnogi više od jedne smjene. Antonela Kotarac odradila je sve četiri. U svakoj smjeni imali smo po 13 voditelja i asistenata, a u četvrtoj smjeni smo na Picalu imali i Tamaru koja je došla učiti volontirati u radu s djecom. U rad s djecom volonterski se i ove godine uključio Igor Ostojić: u sve četiri smjene na obje lokacije poučavao je djecu kodove sigurnosti na moru. Djeca su lani jako dobro primila tjedni košarkaški trening, pa nam je i ove godine redovito dolazio volonterski trener košarke, a klub nam je posudio prijenosne koševe. Osim svakodnevnih zabavnih aktivnosti, djeca su išla na izlete u Zelenu lagunu, na Ski lift, u Dino park i u Istralandiju a besplatno ili uz simboličnu naknadu koristili su wibit, dvorac napuhanac, Aquarium…

Da bi se program uopće dogodio zaslužni su Grad Poreč za financijsku potporu i Valamar koji nam je već treće ljeto ustupio igraonicu hotela Pinije i koji nam godinama priprema topli obrok. Osim njih imamo dugu listu donatora koji su svaki na svoj način pomogli da program kampa bude bogatiji i da djeci bude zabavnije. Navest ćemo ih abecednim redom: Autoservis GT, Dino park, Forex, Foto Bruna, Gradsko društvo Crvenog križa Poreč, Histris, Istralandija, Košarkaški klub Poreč, Ljuština Trans, Ski lift, Vita Leva.

Hvala svima koji su se uključili i pomogli ostvariti za porečku djecu program za još jedno nezaboravno ljeto u kampu.