Ponedjeljak, 2. 10. 2017.

Čitali su žive knjige

Porečanke i Porečani su imali prilike u dva dana u tri termina ući u ŽIVU BIBLIOTEKU – knjižnicu koja se sastojala od pravih volontera i volonterki spremnih svoje iskustvo podijeliti s drugima, ne bi li ih nadahnuli da i sami odvoje vrijeme za volontiranje i tako sudjeluju u razvoju svoje lokalne zajednice. Ova akcija dio je projekta “Žive knjige DND-a”, koji kroz Fond gradova i općina financira Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva. Ideja je bila pokazati u javnosti da volonter može biti svatko tko želi, jer svačije znanje ili vještina mogu koristiti općem dobru.

Okupili smo ne samo volonterke i volontere DND-a, nego i Gradske knjižnice, Centra za inkluziju i podršku u zajednici, Centra za građanske inicijative, Udruge MOT 08, Filatelističkog društva Poreč,Društva prijatelja Giostre, a iz Doma za starije i nemoćne pridružila nam se međunarodna volonterka iz Španjolske, Emma Quintana Llorian. Njezin kontakt s Porečanima omogućile su volonterke prevoditeljice Petra Baldaš i Danijela Kosinožić. Organizaciju i provođenje akcije pomogle su volonterski Sunčica Damjanović i Sonja Stojnić.

Prvog dana, u petak dopodne, bilo je najživahnije, jer smo u Živu knjižnicu pozvali srednjoškolke, srednjoškolce te učenice i učenike viših razreda osnovne škole. Bilo je to vrlo zanimljivo iskustvo njima, a i nekima od živih knjiga: Aurora, Iva, Karlo, Tina i Vili i sami su učenici OŠ Poreč, a već su volonteri i volonterke s iskustvom.

Na svoje sudjelovanje ponosne su bile i žive knjige Danijel, Flavija i Luana – oni su korisnici Centra za inkluziju, ali i ponosno volonteri, u što su se učenici koji su s njima razgovarali mogli lako uvjeriti. U živu knjižnicu ih je dovela Ivana Vojinović, koja je u Centru profesionalno angažirana, ali volontira u lokalnoj ekološki osviještenoj grupi.

Svaka je živa knjiga nadahnjivala na svoj poseban način i nije bilo važno zna li lijepo pričati – čitači su bili usmjereni na sadržaj, ne toliko na stil i formu. Žive knjige mogu čitati i oni koji još ne znaju slova – dokazala su to djeca iz DV Crvenkapica koji su bili u šetnji gradom i svratili vidjeti što se događa – pa ostali malo čitati. S volonterima i volonterkama razgovarala je zamjenica gradonačelnika Sanja Oplanić, dopredsjednica gradskog vijeća Gordana Šušljik, pročelnica gradskog odjela društvenih djelatnosti Vesna Kordić i savjetnica u istom odjelu Tihana Mikulčić,  te sugrađani i sugrađanke. Ako je netko od mladih roditelja i kanio zaobići knjižnicu u sunčano subotnje jutro ili predvečerje, djeca su se pobrinula da to ne učine – privukli su ih baloni žive knjižnice. A odlazili su nasmijanih lica, s balonima u rukama.

U tri termina u živoj je knjižnici sudjelovalo ukupno 27 volontera-živih knjiga.