Ponedjeljak, 7. 1. 2019.

DIG IT – mali projekt za bolje sutra

Prvog ponedjeljka u novoj godini započinjemo projekt kojim želimo istražiti primjerene načine korištenja digitalne tehnologije u odgoju i razvoju djeteta. Nazvali smo ga Dig it – riječ u enegleskom razgovornom jeziku znači „razumij”, a u hrvatskom jeziku sugerira da je riječ o suvremenim, digitalnim tehnologijama. Projekt gotovo u cijelosti financijski podržava Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva kroz program Mali projekti za bolje sutra.

Upravo pripremamo prve aktivnosti vezane za projekt – radionice koje će trajati do kraja tjedna, na samom izmaku zimskih praznika. Okupili smo dvije dobne skupine djece koja će u parovima slagati vlastite lego konstrukcije prema uputama voditeljice Gabrijele Močibob, a potom uz pomoć kupljenog softwera programirati pokretanje konstruiranih lego oblika. Ove ćemo radionice ponovno ponuditi u proljetnim praznicima i u ljetnom kampu.

Znamo da su pametni telefoni, tableti, laptopi… u središtu interesa većine djece, da roditelji nerijetko ne znaju da treba postaviti granice i nadzor u korištenju suvremene tehnologije, da se već stvaraju generacije djece ovisne o suvremenim tehnologijama, koja zapostavljaju igru i druženje s vršnjacima u realnom vremenu/prostoru, željeli smo isprobati možemo li djeci pokazati kako naprave kojima su opčinjena mogu koristiti kreativnije i na vlastitu dobrobit. Naravno, želimo potaknuti roditelje da nasuče kako osigurati primjereno korištenje čudesnih naprava, kako bi pospješile, a ne ugrozile razvoj djece.

U radu s djecom koristit ćemo već oprobanu metodologiju interaktivnih radionica u kojima se uči kroz zabavu i u suradnji s vršnjacima – djeca će u procesu biti upućena jedni na druge kroz rad u parovima, a svaki dan će na zabavan način sat i pol raditi nešto novo, drugačije, a istovremeno u realnom prostoru i vremenu družiti se s drugom djecom.

Projekt traje do 30. lipnja i uključuje jednu tribinu/razgovaraonicu stručnjaka i roditelja s dvojbama o korištenju suvremene tehnologije, na temelju koje bismo mogli izraditi plan animiranja djece za STEM područje i osvještavanja roditelja o potrebi usvajanja znanja i vještina nadzora i podrške djeci prilikom korištenja suvremenih naprava, kako bi one pospješile, a ne ugrozile razvoj. Ambiciozne postavke za mali projekt, ali DIG IT je tek početak.

logo_1-jpeg