Utorak, 31. 8. 2021.

Dječji ljetni kamp 2021.

Dječji ljetni kamp 2021. godine izgubio je naziv Zabavna ljetna baza, ali je dobio još jednu lokaciju – onu na Gradskom kupalištu. Grad Poreč raspisao je natječaj, mi smo se jedini prijavili i dobili priliku vratiti se na mjesto gdje je sve počelo 1997. godine. Kamp smo ove godine organizirali u suradnji i uz sufinanciranje Grada Poreča-Parenza i uz veliku pomoć Valamara.

Posljednjeg ponedjeljka u lipnju Zajedničkim fotografiranjem ispod zastave kampa na Gradskom kupalištu i bannera u Igraonici hotela Pinija počela je prva smjena u kojoj smo imali 124 djece na dvije lokacije.

Za najmlađe sugrađane u Poreču su već desetljećima organizirani brojni ljetni kampovi, na više lokacija. Upravo je takav oblik organiziranog, kvalitetnog i zabavnog provođenja dijela ljetnih praznika jedan od omiljenih izbora djece, ali i roditelja, od kojih veliki dio radi upravo u turizmu. Ukupno je u kamp na početku upisano 495 djece, prosječno 20 djece po skupini, sukladno epidemiološkim mjerama i mjerama sigurnosti u kampu, a do kraja kampa još troje, pa smo na kraju u kampu imali 498 djece, od kojih 14 u sve četiri smjene. Broj djece govori u prilog tome da se radi o potrebnom i popularnom sadržaju.

– Jako sam sretan da DND i Grad od ove godine surađuju na realizaciji ovoga kampa. To je primjer kvalitetne suradnje na programima za sigurno, zdravo i zabavno odrastanje naših najmlađih. Nekadašnja dva kampa pretvorili smo u jedan, zajednički – na dvije lokacije – Gradskom kupalištu i Igraonici hotela, rekao je gradonačelnik Loris Peršurić prilikom otvaranja kampa i naglasio da Grad i ove godine sufinancira boravak djece s područja Grada Poreča-Parenzo a u potpunosti financira boravak u kampu za djecu u socijalnoj potrebi, za koju je osiguran i prijevoz.

U svakoj od četiri dvotjedne smjene formirane su, uobičajeno, tri dobne skupine djece: skupina predškolskog uzrasta, skupina djece koja su završila prvi i drugi razreda, te skupina djece koja su završila treći razred i stariji. O svakoj skupini djece brinuo je po jedan/jedna stručni voditelj/ica i jedan/jedna asistent/ica. Angažirali smo tridesetak stručnih osoba, od kojih su neki radili dvije pa i tri smjene. Program se sastojao od svakodnevnog odlaska na more, škole plivanja za neplivače i plivače početnike, igara u moru i na obali, te raznih zabavnih, sportskih, kreativnih i znanstvenih radionica koje su provodili dijelom voditelji/ce skupina, a dijelom vanjski suradnici/e.

U svakoj smjeni organizirana su i dva izleta – u Dinopark za djecu najmlađe skupine, te u vodeni park Istralandiju za sve zainteresirane. Prijevoz je, kao i svih ranijih godina osigurao po posebnim cijenama barba Tomo svojim autobusima.

Djeca su na početku smjene dobila dvije majice sa zaštitnim znakom kampa, ručak su nam pripremali u objektima Valamara, a osigurana je bila i voćna marenda. Kamp smo otvarali kao i ranijih godina u 06:45 a zatvarali nerijetko iza 16:15 sati.

Posljednja, četvrta smjena zaključena je u subotu 21. kolovoza. Premda su i djeca koja su s nama bila više nego dva tjedna, a i voditelji već bili pomalo umorni, rastanak je označen igrama i druženjem i po kojom suzom. Na Picalu su djeca gotovo srušila Nikolu, trenera plivanja koji se došao od njih oprostiti, a ni na Gradskom kupalištu se nisu lako odvojili od trenerice Martine koja ih je snimala i dok su ronili. U provođenju programa sudjelovao je Institut za turizam i poljoprivredu, s kojim smo dogovorili znanstvene radionice za djecu a Marina Dželalija Jakominić inspirirala je djecu na kreativnost pa su radili mobile od grančica i folije, brodiće od kamenčića i grančica prikupljenih na plaži, origami jedrilice i šivali mirisave jastučiće napunjene lavandom ubranom u susjedstvu.

Igor Ostojić, iz Gradskog društva “Crvenog križa”, i ove je godine djeci u svim smjenama i na obje lokacije, na zabavan i zanimljiv način, približio osnove ponašanja na moru.

Pri planiranju programa kampa ostvarena je i izvanredna suradnja sa Sportskom zajednicom Grada Poreča i Udrugom kineziologa Poreč, zahvaljujući kojoj su djeca u kampu imala prilike isprobati razne sportove, savladati neke nove vještine te otkriti možda neke nove interese.

Košarkaški klub je na obje lokacije postavio po jedan prijenosni koš kako bi djeca svakodnevno mogla igrati košarku, a jednom u svakoj smjeni volonteri Košarkaškog kluba održavali su i trening s djecom. Biciklistički klub Poreč i Mačevalački klub “Špada” bili su također neumorni u približavanju tih sportova djeci na obje lokacije. U prvoj smjeni imali smo u gostima trenera karatea i djecu iz Karate kluba, nastavili smo suradnju s jedriličarskim klubom “Horizont” za djecu s Picala, dok su za djecu na Gradskom kupalištu, kojoj je „Horizont“ bio na prevelikoj udaljenosti, organizirani treninzi odbojke na pijesku i rukometa.

U okviru biciklističke radionice, a u suradnji s Policijskom ispostavom Poreč, realizirano je i gostovanje policijske službenice koja je djeci govorila o osnovama sigurnosti u prometu, točnije o djeci biciklistima u prometu.

Djeca s Picala imala su ove godine priliku iskušati i upravljanje kajakom, zahvaljujući entuzijazmu poduzetnika koji je djeci želio približiti ovu posebnu vještinu i priuštio im posebno iskustvo.

Vrijednost Dječjeg ljetnog kampa prepoznaju sponzori Histris d.o.o., Autoservis GT te Mini Karavan Servis d.o.o.

U planiranju sljedeće sezone, koje smo već započeli, vodi nas misao da mora biti barem jednako uspješna kao ova. Suradnja s Gradom i Valamarom pokazala se kao dobitna kombinacija za sve uključene a u prvom redu za djecu čija ljeta ne bi bila ni izdaleka toliko zabavna, ne bi imali toliko prilika za druženje i učenje da nema Dječjeg ljetnog kampa.