Srijeda, 26. 8. 2020.

Doviđenja u 10. Zabavnoj ljetnoj bazi

Deveta sezona Zabavne ljetne baze završena je u subotu, 22. kolovoza, a rastali smo se veselo –  feštom. Doduše, bez roditelja zbog epidemioloških razloga, ali imali smo puno razloga biti zadovoljni i veseli.

U kampu je ovoga ljeta u četiri smjene bilo ukupno 235 djece, od kojih u sve četiri smjene vedra i zaigrana Leta Renko i Neo Brunjak, koji je s nama čitava ljeta od vrtićkog uzrasta i sprema se biti voditelj u kampu kad naraste. Nismo imali epidemioloških izazova, ali pridržavali smo se uputa, djeca su bila jednako odgovorna i zato nam je ljeto bilo zabavno i lijepo. Na više načina bilo je  drugačije. Istina, uvjeti za provođenje kampa bili su restriktivni, ali sve ostalo bilo je bolje nego ranijih godina. Prvenstveno se to odnosi na prostor – prošlogodišnje suze na rastanku s bivšim remontom zamijenila je radost zbog prostora Dječje igraonice hotela Pinia koju smo za ovo ljeto dobili na korištenje od Valamara. Hvala im na tome, djeca su koristila svaki kutak koji im je bio na raspolaganju od ranih jutarnjih sati. Grad Poreč nas je i ove godine pratio sufinancirajući boravak djece s našeg područja. Pomagali su nam u pronalaženju prostora za odvijanje Zabavne ljetne baze i ponudili podršku ako što zaškripi, pa smo se svim snagama mogli posvetiti djeci i programu koji je za njih osmišljen.  U programu su se ove godine iskazali voditelji i voditeljice, kao i asistentice, koji su unaprijed planirali svaki sat koji djeca nisu provodila u moru. Kreativnih radionica, sportskih, društvenih i inih igara nije nedostajalo a stol za stolni tenis i mreža za badminton nisu toliko korišteni niti jedne godine do sada – bili su postavljeni u hladu parka Igraonice. Bolje uvjete za provođenje Zabavne ljetne baze, iskreno, nismo mogli zamisliti.

Maštoviti, vrijedni, zaigrani i odgovorni voditelji bili su: Igor Ostojić, Valentin Gašparini, Marina Čabraja, Marina Đulabić, Katerina Bartoli, Ivana Hatman, Jasna Matošević i Klaudija Ilinčić. Asistirale su im Nataša Nefat, Anthea Sabatti, Larisa Glavina, Dubravka Stevanović, Evita Sain i Ena Korunić. Neki su se, kao Igor Ostojić vraćali među djecu u drugačijoj ulozi – kao zaposlenik Gradskog društva Crvenog križa s nizom znanja i vještina. Poučavao ih je kako se ponašati na moru, koje opasnosti treba izbjegavati, kako pomoći nekome koga je opekla meduza ili je stao na ježa. Od vanjskih voditelja radionica ove smo godine izbor sveli samo na dvije, ponovno zbog epidemioloških razloga. U svakoj smjeni dolazila nam je etnologinja i antropologinja Vltava Muk iz Zavičajnog muzeja, koja je najstariju skupinu djece učila kako izraditi predmet od gline. Radove je pekla u muzejskoj keramičkoj peći. Valentina Mladinov dolazila je dva puta u svakoj smjeni s djecom raditi znanstvene pokuse, a u prvoj smjeni nam je bila i Leonarda Lovreković od koje su djeca naučila plesati hip-hop. Barba Tomo Ljuština vozio nas je busom s popustom, a Istralandija nam je i ove godine za djecu odobravala popust na ulaznice.

Povrh svega toga, nekoliko roditelja i tvrtke Histris i Sin Agro pomogle su provođenje kampa donacijama a sladoledom su nas častili Valamar, Cotton Club i roditelji. Ništa nam nije nedostajalo. Dok pospremamo stvari i vraćamo se u svakodnevicu, nosi nas misao da ćemo i sljedeće ljeto učiniti jednako lijepim, a onda nas raznježi komentar:

Bravo DND, najljepše mjesto za potpun doživljaj sretnog djetinjstva – stoji ispod jedne od fotografija ovogodišnje, 9. Zabavne ljetne baze na našoj Facebook stranici. Komentar je napisala osoba koja zna što piše, jer je i sama odrastala u DND-u i kampu, sudjelovala u stvaranju Zabavne ljetne baze.