Ponedjeljak, 28. 10. 2019.

Koko razgovarati s tinejdžerom/tinejdžericom?

U petak 25. listopada održan je prvi sastanak Kluba za roditelje tinejdžera, koji smo ponudili roditeljima kao mjesto razmjene mišljenja i mjesto na kojem ćemo jedni/jedne od drugih učiti a vodi ga psihologinja Valentina Mladinov. Temom kako razgovarati s tinejdžerom/icom otvorili smo niz tema za naredne susrete. Donosimo prikaz razgovora, uvjerene da može pomoći i roditeljima koji se nisu uključili u Klub da neke situacije pogledaju iz drugog kuta ili se posluže nečijim iskustvom. 

Pubertet je razdoblje između 10 i 14 godine života djevojčica, te između 11 i 17 godine dječaka – to je, doduše, statistički prosjek koji u stvarnosti ne postoji. Tinejdžersko doba je sinonim za adolescenciju a počinje pubertetom, burnim i velikim promjenama u fizičkom i mentalnom razvoju. Dok se donja granica adolescencije sve više spušta i djeca sve ranije stupaju u pubertet, gornja granice adolescencije je, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji do 19-e godine. Međutim, granicu bi trebalo pomaknuti do sredine 20-ih godina, odnosno do kada se razvija mozak. Nekada su sa 17 godina mladi završavali školu i bili sposobni brinuti o sebi, dok je danas, s produžetkom školovanja to puno kasnije pa je trajanje adolescencije uvjetovano i društvenim i ekonomskim kontekstom.

Razdoblje adolescencije za djecu je i doba roditeljske krize, jer se djeca prema roditeljima počinju ponašati drugačije, ne trebaju ih kao ranije i u vrijeme emocionalne napetosti najčešće nastaju nesporazumi i prekid normalne komunikacije.

Ne možemo uspoređivati svoje tinejdžersko doba s onim naše djece, pokušavajući ih razumjeti/usmjeriti/kontrolirati, jer su se okolnosti bitno promijenile.

Što se to najčešće promijeni kod djece u tinejdžerskim godinama? Često je uspjeh u školi razlog razilaženja i stvaranja konflikta, ali počinju sitne laži, nemir, „nabrijani su”, lijeni – oni nas sada manje slušaju a više gledaju. Trebali bismo im svojim ponašanjem biti primjer.

Kako to roditelji najčešće vide? Stalno smo u „fightu”, ne pronalazimo zajednički jezik jer dijete ima puno veći kapacitet od uspjeha koje postiže, puste stvari da dođu do dna; nekad mislim da više ne mogu izdržati ni minute; mama je „neprijatelj broj 1”. Roditeljima je danas teže, jer se sada o tome razgovara, a oni to nisu mogli sa svojim roditeljima pa se mogu pouzdati samo u vlastiti instinkt i u stručnu literaturu. Roditelji ne žele da ih ti sitni konflikti udalje i da postanu neprijatelji jedni drugima.

Mogu li se roditelji staviti u poziciju svoje djece tinejdžera/ica? Po čemu oni više nisu djeca, a nisu niti mladi odrasli ljudi? Roditelji će reći: nisu poslušni, zatvaraju vrata svoje sobe jer traže privatnost, nekada su imali inicijativu, htjeli pomagati, sad više ne, egocentrični su, ne da im se preuzeti niti najmanju obavezu.

Po čemu se tinejdžeri/ce razlikuju od odraslih ljudi?

Nisu još zreli, nisu odgovorni, nisu samostalni. Nisu ni velika djeca ni neodrasli ljudi – oni su u POSEBNOM RAZDOBLJU a na roditeljima je da im pomognu koliki mogu.

Što roditelje posebno brine, „izluđuje”?

Vrijeme koje djeca provode za kompjuterom, ne vode računa o vremenu, povodljivi su, brine nas što nosi budućnost.

Što možemo poduzeti da bismo spriječili potpun prekid komunikacije i povjerenja? Dogovori o stvarima koje treba učiniti, obavezama i sličnom – moramo prilikom dogovora raditi i neke ustupke, jer na taj način pokazujemo da ih uvažavamo, a oni preuzimaju odgovornost. Tinejdžer/ica zna da će tata i mama osigurati novac, da će svaki dan biti pripremljen ručak, da će biti čista roba – kaže jedna mama koja je pokušala ne učiniti sve to nakon što njena djeca nisu obavila preuzete obaveze. Ona ih je tako pokušala poučiti o posljedicama njihova odabira da ne učine što su obećali.

Koja ponašanja tinejdžera nas zabavljaju? Puno toga, ali tek naknadno, kad prođe kriza. Najzanimljivije je odbijanje da budu „štreberi/ce” (pri čemu je „biti štreber” jednako dobiti najbolju ocjenu) i kreativnost u iznalaženju izgovora za zaobilaženje obaveza i pravila/dogovora.

Što tinejdžeri/ce trebaju od roditelja?

Ponajprije podršku i razumijevanje, da znaju da nam se uvijek mogu obratiti, da svaku njihovu priču dočekamo „pokeraškim izrazom”, pogotovo kada nam dijete želi povjeriti nešto što nas plaši ili nam je neugodno. Roditelji moraju biti svjesni činjenice da njihova djeca u toj dobi imaju ogromnu energiju, koju roditelji pokušavaju ukrotiti.

Iako nas odbijaju, ulaze s nama u konflikt, oni trebaju naše prisustvo (dostupnost, fokusiranost, usmjerenost na njih). Pri tome roditelji misle da su više dostupni nego što to percipiraju njihova djeca, jer u to vrijeme kad su „prisutni” nisu nužno dostupni ako rade nešto drugo. Idealno bi bilo kada bi roditelji i djeca zajedno nešto radili, pri čemu bi se djeca osjećala i korisno. Tinejdžeri ne traže da riješimo njihov problem dok nam se povjeravaju, nego žele čuti glas razuma, ne savjete (osim ako ih izričito ne traže), nego smjernice i to u razgovoru pod njihovim uvjetima i u trenutku kada oni to žele.

Biti normalan/normalna u doba adolescencije samo po sebi nije normalno” – Ana Freud, psohoterapeutkinja

ilustracija

NOVOSTI

 • Doviđenja u 10. Zabavnoj ljetnoj bazi

  Deveta sezona Zabavne ljetne baze završena je u subotu, 22. kolovoza, a rastali smo se veselo -  feštom. Doduše, bez ...

 • Zabavna ljetna baza DND-a 2020.

  [vc_row][vc_column][vc_column_text]Dragi roditelji, i ovog ljeta želimo djeci omogućiti provođenje slobodnog vremena na kreativan način, uz igre u moru i na kopnu, ...

 • Grota na grotu, kažun

  Prva od šest radionica planiranih u projektu Hižica puna priča protekla je sjajno u prostoru Mjesnog odbora Fuškulin. Četrnaest djevojčica ...

 • Predstavili smo "Hižicu punu priča"

  S Irides Zović, voditeljicom Gradske knjižnice Poreč koja nam je projektni partner, predstavili smo u gradskoj vijećnici gradonačelniku Lorisu Peršuriću, ...

 • Osma Zabavna ljetna baza

  Osma Zabavna ljetna baza završena je 17. kolovoza feštom punom emocija, jer je to posljednji ljetni kamp DND-a u prostoru ...