Ponedjeljak, 14. 10. 2019.

Rodni stereotipi u odgoju i kako ih prevladati

Ovo je tema o kojoj je profesorica psihologije Valentina Mladinov razgovarala s roditeljima u povodu Dječjeg tjedna.

Razjasnimo osnovne pojmove:

SPOL je biološki determiniran

ROD je društveno konstruirana definicija muškarca i žene

STEREOTIPI su skup kognitivnih generalizacija (uvjerenja/očekivanja) o kvalitetama i karakteristikama članova neke grupe ili društvene kategorija

RODNI STEREOTIPI su generalizirana uvjerenja o tipičnim karakteristikama žena ili muškaraca , poput vjerovanja o fizičkim karakteristikama („žene su slabije”) , osobinama ličnosti („žene su povodljive”), poslovnim preferencijama („ženama je mjesto u odgojno obrazovnim profesijama”) ili emocionalnim predispozicijama muškaraca i žena („muškarci na plaču”) – RODNE ULOGE su uvjerenja koja propisuju kakvi muškarci i žene trebaju biti

Stereotipi su nesvjesni, ponekad točni, svi imamo stereotipe o nekoj skupini, oni nam pojednostavljuju svijet, ne mogu nam reći ništa određeno o nekoj osobi, ograničavaju nas. Najčešće su nenamjerni i automatski, nismo ih svjesni.

Rodni stereotipi uče se već u vrtiću i školi kroz način odijevanja djevojčica i dječaka, prenose se na djecu nuđenjem igračaka i igara za djevojčice i dječake, a i mediji se različiti obraćaju dječacima i djevojčicama, prenose stereotipne slike djevojčica (dobre vile, princeze i sl.) i dječaka (ratnici, avanturisti, istraživači).

Budući da su rodne uloge naučene tijekom socijalizacije , to znači da ih možemo mijenjati, odnosno preoblikovati. No, to nije lako.

Oglasi koji prikazuju na primjer žene koje ne znaju parkirati automobil ili muškarce koji ne znaju promijeniti pelenu djetetu ZABRANJENI SU u Ujedinjenom Kraljevstvu, jer je znanstveno dokazano da takvi rodni stereotipi mogu ograničiti izbore i prilike djeci.

Najviše nas ograničavaju rodni stereotipi o različitim sposobnostima muškaraca i žena (na primjer dječaci su bolji u matematici ili znanosti) jer otežavaju postizanje uspjeha u području koje se smatra da je vezano uz određenu rodnu ulogu.

KAKO SE BORITI PROTIV RODNIH STEREOTIPA?

Kao roditelji moramo pokušati osvijestiti posljedice stereotipnih postavki, uočiti vlastite pogreške u percepciji i zaključivanju (stereotipe koje nesvjesno ponavljamo), što je sve samo ne lako. Osim toga, u odgoju pomaže skretanje pažnje djece na likove koji proturječe rodnim stereotipima – stvarni, filmski, likovi iz crtića i priča (Pipi Duga Čarapa, serija pripovjedaka o Oliviji).

Važno je s djecom razgovarati o osobnim vrijednostima, pomoći im da ih steknu i zadrže, a tome može pomoći i učenje o primjerenom izražavanju osjećaja, uvažavanje i empatije.

Da bismo odgojili dijete neopterećeno rodnom ulogom, trebamo biti hrabri roditelji.

Program DND-a financijski podržava Grad Poreč-Parenzo.

valentina2