Utorak, 15. 9. 2020.

Veselo i poučno uz podršku Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva

Koristimo lijepo vrijeme u rujnu za nastavak i dovršetak projekata koje smo morali prekinuti zbog pandemije – Lego robotika i Hižica puna priča dva su projekta koja uključuju radionice s djecom, a financira ih Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Fonda istarskih gradova i općina, kroz program Mali projekti za bolje sutra.

Lego robotiku smo započeli u prosincu prošle godine, nabavili smo elemente za kompliciranije programiranje i odradili s djecom set radionica za vrijeme zimskih praznika. Proljetne praznike svi smo provodili doma, pa smo iskoristili kraj kolovoza i početak rujna, vrijeme prije početka školske godine i ponovo djecu učili kako složiti elemente lego robotića i programirati ih da obavljaju neke radnje. Radionice je ovoga puta vodila profesorica Tanja Ritossa Mihoković, a uz nekolicinu djece koja ne propuštaju ni jednu priliku za programiranje koju im damo, bilo je i nekih novih lica. Projekt je gotov, oprema ostaje da je i dalje dajemo djeci na korištenje kroz radionice.

Hižicu punu priča započeli smo u siječnju, u parnterstvu s Gradskom knjižnicom Poreč i u suradnji s Mjesnim odborom Fuškulin. Cilj nam je bio fizički približiti djeci koja žive u “vanjskim” mjesnim odborima zabavne programe kakve osmišljavamo u Društvo “Naša djeca” Poreč i u Gradskoj knjižnici. Osmislili smo niz od šest radionica koje tretiraju neke teme iz lokalne tradicije (kažuni, pjevanje na tanko i debelo, skupljanje samoniklog jestivog bilja, pečenje kolača, igranje starinskih igara. Šesta radionica bila je prilika da djeca izrade likovna rješenja za oslikavanje kućice za knjige koju smo kroz projekt dali izraditi, prema nacrtu za Little free library. Radi se o međunarodnoj ideji kojom se knjige približavaju čitateljima bez članarina i obaveze osim one da ih čuvaju i dalje razmjenjuju. Kućica za knjige bit će ostavljena u trajno vlasništvo mještanima Fuškulina. Napunit će je za početak Gradska knjižnica a potom će ostati na građanima da posuđuju i ostavljaju knjige. U temu svake radionice djecu pričom uvodi Dubravka Stevanović, koja osmišljava i kreativni dio u završnici, dok tematski s njima rade volonteri i volonterke.

Do pandemije smo uspjeli održati dvije vrlo atraktivne radionice s djecom:  o tome što su kažuni, zašto se i kako grade te zašto je važno sačuvati to znanje s djecom je razgovarao arhitekt Branko Orbanić, u istri poznat po čuvanju umijeća gradnje i obnove spomenika na tradicionalan način. Na tanko i na debelo s djecom su pjevale Denis Mikatović Jugovac i Dorijana Čitar. Nakon toga mjeseci pauze da bismo u rujnu nastavili odličnim tempom. Slikanje na temu godišnjih doba s marinom Dželalijom Jakominić koja će na temelju dječjih radova oslikati kućicu za knjige. Marenda iz boške bila je pun pogodak s Anom Pavić iz Fuškulina, koja je djecu povela u šumu u branje kupina od kojih smo radili voćni jogurt. Slijede Riceta iz kredence (mijesit ćemo i peći kekse) sa tatjanom Velenik Andrijašević i na kraju Igre pod ladonjom (podsjećanje na igre kojima sus e zabavljali nonići) sa Stelom Đijić iz Fuškulina, dok odrasli volonteri budu postavljali kućicu za knjige i pripremali zakusku za završnicu.