Ponedjeljak, 12. 10. 2020.

Završetak projekta Hižica puna priča

U subotu 10. 10. Igrama pod ladonjon, druženjem uz slatke zalogaje i otvaranjem kućice za knjige dovršili smo projekt Hižica puna priča, koji smo provodili s iznimnim partnerom, Gradskom knjižnicom Poreč i uz financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz sredstava Fonda istarskih gradova i općina.

Gospođa Stela Đujić pokazala je djeci kako igrati igre kojima su se zabavljali njihovi roditelji i nonići, kako sami mogu načiniti što im treba za igru, a teta pričalica Dubravka Stevanović poučila ih je pričom o ježiću koji je izgubio u igri, da nije najvažnije pobijediti kad se zabavljaju s prijateljima i vršnjacima.

Dok su se djeca igrala, pripremljena je mala svečanost na terasi doma Mjesnog odbora Fiškulin s kojim smo surađivali kroz ovaj projekt. Izneseni su sokovi, grickalice, slatkiši kojima su doprinijele i neke mame i none. Došao nam je predsjednik MO Fuškulin Andrea Crevato i osobno gradonačelnik Loris Peršurić, a pozvali smo i sve odrasle volontere koji su radili s djecom. Branko Orbanić prenio je djeci dio svoga znanja o kažunima u prvoj radionici, Grota na grutu kažun,. Denis Mikatović Jugovac i Dorijana Čitar bile su nam super gošće u radionici Zakantajmo po starinski – naučili su djecu kako otpjevati pjesmu na tanko i debelo i kako tarankati. Nije to baš lako!  Marina Dželalija Jakominić pokazala je djeci kako miješati boje, kako nacrtati svoje omiljeno godišnje doba, pitala ih što bi željeli vidjeti nacrtano na kućici za knjige. Marenda iz boške bila je još jedan zanimljiv susret – samo par koraka od doma i već smo u šumi, a uz odličnu poznavateljicu samoniklog bilja Anu Pavić za čas su bile pune kantice slatkih plodova kupina od kojih smo pripremili Marendu iz boške. Da djeca sve mogu dokazali smo u radionici Riceta iz kredence – Tatjana Velenik poučila je djecu kako prije svega treba prosijati brašno, potom koje sastojke treba dodati i kako mijesiti da bi se učinili slatki keksići izrađeni na ručnu mašinu, kako su to nekada radile none. Dok su se keksi pekli, teta Dubravka Stevanović je djeci pokazala kako od kartona i malo ljepila izraditi ukrasne kutijice, napuniti ih keksima koje su sami umijesili i ponijeti ih nekome na poklon.

Druženja s djecom u Fuškulinu bila su nam dragocjena, a vjerujemo i djeci, sudeći po njihovim reakcijama. Svima smo rekli veliko hvala – usmeno i zahvalnicom. Posebno smo se srdačno rastali od djece, kojoj smo pripremili CVD-ove s fotografijama za uspomenu.

Knjižnica, DND i nekolicina djece i odraslih donijeli su na to posljednje druženje svoje pročitane knjige. Naime, ideja je bila da priče koje smo pričali u šest susreta ostanu i množe se u Fuškulinu. A da bi to bilo moguće, dali smo kroz projekt izraditi kućicu za knjige – kako, pokazala je Gradska knjižnica, koja je već postavila takve na nekoliko mjesta na Poreštini, a dio su svjetskog pokreta Little Free Library kojemu je cilj približiti knjige čitačima i tamo gdje nema knjižnice, bez članarine i s mogućnošću da kućicu dopune svojim knjigama.

Djeca koja su sudjelovala u projektu i po čijim je crtežima Marina Dželalija Jakominić oslikala kućicu, veselo su prionula razgledavanju knjiga i slaganju u kućicu. Neki su odmah izabrali što će ponijeti doma na čitanje.